На брзој прузи гради се и вијадукт између Бешке и Чортановаца

Вијадукт између Бешке и Чортановаца један је од три вијадукта који се граде на деоници брзе пруге између Старе Пазове и Новог Сада. Реч је о објекту који руска компанија РЖД Интернешнл интензивно и без застоја гради и у условима ванредног стања због пандемије вируса Ковид 19, у оквиру изградње пруге за велике брзине Београд – Будимпешта.

Радови су се интензивно одвијали и последњих априлских дана 2020. године. На дан 29. априла 2020. године у току су били демонтажа скеле прелазне плоче и А Бе греда, затим монтажа можданика, оплате и арматуре, као и заваривање вертикалних спојева и горњих фланши. Завршено је око 65 одсто радова на изградњи овог вијадукта.

У оквиру овог објекта, у току је и изградња галерије. Око деведесет одсто радова на изградњи галерије је завршено и читав објекта биће изграђен у наредна два месеца.

Градилиште на деоници брзе пруге Стара Пазова – Нови Сад активно је током читавог трајања пандемије корона вируса у Србији. На тај начин испоштована је препорука државног врха и потпредседнице српске Владе Зоране Михајловић, да се и у условима ванредног стања одржи и настави реализација најзначанијих и највећих инфраструктурних пројеката у нашој земљи.

                       

Током радова на изградњи вијадукта и галерије између Бешке и Чортановаца, на траси брзе пруге Стара Пазова – Нови Сад, извођачи примењују потребне мере заштите, у складу са одлукама и препорукама државних органа и здравствене струке.

                       

Између Старе Пазове и Новог Сада завршена је до сада половина укупно уговорених радова на изградњи пруге за велике брзине. Рок за завршетак радова је крај наредне године, али је ових дана најављено да ће возови брзом пругом између Београда и Новог Сада кренути октобра 2021.

Вредност радова на изградњи пруге за велике брзине између Старе Пазове и Новог Сада, укључујући и тунел и вијадукт „Чортановци“ износи 585,5 милиона долара, а финансирање је обезбеђено из руског кредита за модернизацију српских железница.

                       

                       

                       

Posted in Вести.