Гради се нова железничка станица у Земуну, у оквиру брзе пруге Београд – Стара Пазова

Првог априлског дана на градилишту пруге за велике брзине између Београда и Старе Пазове, где радове изводе кинеске компаније „Чајна релвеј Интернешнл“ и „Чајна комуникејшн констракшн компани“, било је нешто више од 600 радника и скоро 200 јединица механизације.

И у условима ванредног стања због заразне болести КОВИД 19 и свакодневне борбе да се спречи даље ширење корона вируса и сачувају људски животи, радови на деоници између Београда и Старе Пазове, у оквиру изградње пруге за велике брзине Београд – Будимпешта свакодневно се одвијају.

                  

На тај начин, „Инфраструктура железнице Србије“ као инвеститор поступа у складу са препорукама државног врха и потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић, да се и у условима ванредног стања очувају активности на реализацији највећих и најзначајнијих инфраструктурних пројеката у земљи.

 

На већем броју локација дуж пруге дуге 34 и по километра између Београда и Старе Пазове изводе се радови на доњем строју и контактној мрежи, као и полагање и машинско регулисање колосека. Пројектом је предвиђено, поред осталог, и уређење неколико железничких станица на овој деоници.

Тим пројектом предвиђена је и изградња нове станичне зграде Земун, па се на овој локацији почетком априла интензивно радило.

Гради се нова станична зграда, али и граде и уређују колосеци на овом простору. Поред тога, у станици Земун биће изграђени и станични подходници, а изводе се и земљани радови као припрема за још интензивније активности на овом градилишту.

Приликом радова, компаније ангажоване на овом пројекту поштују мере безбедности запослених у условима пандемије корона вируса, као и све одлуке и препоруке државних органа и здравствених стручњака за рад у условима ове заразне болести.

                   

Вредност изградње пруге за велике брзине до 200 километара на сат између Београда и Старе Пазове износи 350,1 милион долара, а финансирање је обезбеђено из кредита кинеске „Ексим банке“. Радови су почели јуна 2018. године и у току је изградња левог колосека ове пруге.

               

Posted in Вести.