Гради се и брза пруга између Карловачких Винограда и Сремских Карловаца

Више од 400 радника руске компаније РЖД Интернешнл било је 24. априла 2020. године ангажовано на изградњи отворене пруге за брзине до 200 километара на сат између Старе Пазове и Новог Сада, у условима пандемије вируса Ковид 19.

И током ванредног стања и свакодневне борбе против корона вируса, радови на изградњи брзе пруге између Старе Пазове и Новог Сада дуге 36,2 километра одвијају се интензивно и без прекида, уз примену свих мера за заштиту радника и против ове заразне болести.

                

Крајем априла у току су били радови на 38 од укупно 62 објекта на прузи између Старе Пазове и Новог Сада. Реч је о мостовима, галеријама, подвожљацима, надвожњацима, потходницима и пропустима.

Тако су на деоници Карловачки Виногради – Сремски Карловци у току интензивни радови на машинском и ручном ископу ровова, уградњи камена, затим на изради тампона од шљунка, бетонирању канала, као и на изградњи насипа дуж обале. Такође, на овој деоници у току је демонтажа шинских поља, а градиће се и већи број објеката.

               

Поред тога, интензивно се радило и на изградњи друмско-пешачког подвожњака на улазу у железничку станицу Инђија, уместо путног прелаза који се на том месту раније налазио. Реч је о првом од два оваква објекта на простору железничке станице Инђија. У току је ископ последњег сегмента овог подвожњака, након чега следи његово бетонирање и асфалтирање, а тиме и стварање услова за успостављање саобраћаја. Овај подвожњак треба да буде завршен до краја маја 2020. године, када почињу и припремни радови за изградњи другог оваквог објекта, који се налази на излазу из железничке станице Инђија.

Изградња отворене пруге за велике брзине Стара Пазова – Нови Сад почела је 16. марта 2018. године. Рок за завршетак радова је крај 2021. године, али је приликом недавне посете градилишту у Чортановцима председника Србије Александра Вучића и потпредседнице српске Владе Зоране Михајловић најављено да ће брза пруга Београд – Нови Сад бити завршена октобра наредне године.

                

До сада је завршено нешто више од половине уговорених радова, а изграђено је већ и око 31 и по километар пруге за велике брзине.

Модернизација и изградња двоколосечне отворене пруге Стара Пазова – Нови Сад, део је пројекта изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.

Радове изводи руска компанија РЖД Интернешнл, а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница. Вредност уговорених радова на изградњи отворене пруге Стара Пазова – Нови Сад износи 247,9 милиона долара.

                      

                      

                      

 

Posted in Вести.