Реконструкција колосека у Каравукову: Завршено пола посла

Железничка станица Каравуково једна је од четири станице на прузи Нови Сад – Богојево, у којима је у току реконструкција станичних колосека. У оквиру овог пројекта биће реконструисано укупно девет и по километра колосека и замењена 31 скретница у станицама Футог, Каравуково, Оџаци и Гајдобра.

У железничкој станици Каравуково радови су почели 1. децембра прошле године, а укупна вредност радова у овој станици износи 1,75 милиона евра. У овој станици предвиђена је реконструкција другог и трећег станичног колосека укупне дужине 1.670 метара, као и километар отворене пруге испред улазне скретнице.

До средине фебруара завршен је трећи колосек, док је други колосек демонтиран и на трећини његове дужине постављена је нова колосечна решетка.

До сада је завршено нешто више од половине укупног посла, а узимајући у обзир само станичне колосеке физичка реализација износи око 69 одсто.

                                               

У току су радови на полагању нове колосечне решетке на другом колосеку, са машинским решетањем засторне призме, допуном туцаника и машинским регулисањем колосека, као и замена једне скретнице.

Укупна вредност радова у све четири станице на прузи Нови Сад – Богојево износи 5,7 милиона евра, а након реконструкције станичних колосека, брзина возова ће са садашњих 20 бити повећана на 80 километара на сат у путничком и 50 километара на сат у теретном железничком саобраћају, док ће осовинско оптерећње пруге бити повећано са 16 на 22,5 тона по осовини.  Реконструкцијом девет и по километара пруге у ове четири станице безбедност саобраћаја, као и пропусна моћ пруге Нови Сад – Богојево биће значајно повећани.

                                                           

Реализација овог пројекта је значајна јер ће у условима планиране тоталне обуставе железничког саобраћаја између Новог Сада и Суботице због изградње пруге за велике брзине, један од алтернативних праваца којима ће саобраћати возови бити пруга Нови Сад – Богојево – Сомбор – Суботица.

                                                                    

                                                                    

                                               

           

Posted in Вести.