Проглашено ванредно стање у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је 15. марта да је због ситуације са коронавирусом донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре, која је одржана у Палати Србија са почетком у 20 сати, рекао да је оваква одлука донета након састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду, којем је председавао.
Према његовим речима, ванредно стање ступа на снагу одмах, након објаве у „Службеном гласнику“, а затим ће уследити седница Владе на којој ће бити донета уредба о мерама за време ванредног стања.
“После искустава, али и свега што смо заједно прошли, недовољно дисциплине у разумењу порука које смо слали, а на основу писма које је мени и Влади послао министар одбране, на основу Устава, председница Скупштине, председница Владе и ја донели смо одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије и она ступа на снагу у овом тренутку”, рекао је председник Вучић. Председник Вучић је навео да Србији још нема ниједног смртног случаја од корона вируса и додао да тренутно укупно имамо 48 заражених. Он је захвалио лекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање.
“Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, опаког, који наша земља мора да победи”, поручио је председник Вучић у обраћању и истакао да је данас најгори дан за Европу, вероватно од Другог светског рата, и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, док се у другим земљама драматично повећава број умрлих.
Председник Вучић је подсетио да је Србија прошла кроз тешке кризе, кроз ужасну економску кризу јер смо били на корак до банкротства, а да смо сада били једна од две земље у Европи са највећим растом.
“Борба која је пред нама је борба за оне који су стварали и градили ову земљу. То је борба, пре свега за наше родитеље, за наше старије, али и за будућност наше Србије. Мораћемо да се боримо дисциплином и мерама. Затвара се живот да бисмо сачували живот“, поручио је председник Вучић.
У складу са тим, Вучић је рекао да та дисциплина значи да лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама, при чему ће у наредна три дана бити проверавано да ли поштују одлуку.
Према његовим речима, од сутра, 16. Марта, неће радити школе, вртићи, факултети, а ученици ће учити преко телевизије, уз напомену да вероватно школе неће бити отваране до краја школске године. Председник је, говорећи о школском програму, рекао да ће се то реализовати преко више програма, РТС 3 и РТС Планете, којима је исказао захвалност на томе што су се одазвали.
Истовремено, он је позвао грађане да не стварају залихе основних животних намирница, јер за тим нема никакве потребе, будући да имамо довољно брашна, уља, шећера, пиринча и других намирница.
На дневном нивоу, како је рекао, биће обезбеђено 38.000 маски само за логистичке центре како би трговине и апотеке биле довољно обезбеђене.

Војска ће обезбеђивати болнице, док ће полиција вршити надзор над изолацијом, објаснио је он и нагласио да ће онај ко буде прекршио наредбу о изолацији добити три године затвора.
Председник Вучић је у име Републике Србије изјавио саучешће свим нашим европским пријатељима, јуначком народу Италије, као и братској Шпанији. Он је додао и да ће Србија помоћи Републици Српској, иако то за нас није лако, али да не смемо према свом народу да се понашамо онако како се други понашају према нама.
Председник Вучић је навео да велика међународна солидарност не постоји, као ни европска солидарност, и указао је на одлуку Европске комисије о забрани извоза медицинског материјала. Он је рекао да је замолио председника НР Кине Си Ђинпинга за помоћ.
Председник Вучић је истакао да је купљено пет милиона маски из Кине и да је у току поступак набавке нових респиратора. Он је додао да је Србија од Кине тражила чак и лекаре.
-Све мере се предузимају како би се сачувала земља, јер предаја није опција, никада није била и никада неће бити опција за Србију. Борићемо се и победићемо! Живела Србија! – закључио је председник Вучић.

Posted in Вести.