Обавештење министарства здравља и препоруке ради спречавања ширења корона вируса

На основу обавештења Министарства здравља Републике Србије, лице за безбедност и здравље на раду у „Инфраструктури железнице Србије“ издало је 13. марта 2020. године свим запосленима у овој железничкој компанији обавештење, са препорукама ради спречавања Корона вируса.

У обавештењу се наводи:

-Министарство здравља апелује на грађане и подсећа на значај личне одговорности у ситуацијама где је потребна повећана пажња услед могуће заразе COVID-19 (Корона вирусом), апел је упућен појединицима да не схватају олако упозорења и препоруке струке путем средстава јавног информисања и да кад имају симптоме не иду у затворене просторе и међу људе.

Тиме се могућност ширења вируса само увећава, јер једна особа са симптомима оствари и до 50 контаката у таквим условима, па не угрожава само своје здравље, већ и здравље других.

Пут преноса вируса је директним контактом, капљичним путем, индиректним контактом (свеже контаминирани предмети).

Због наведеног, лице за безбедност и здравље на раду у „Инфраструктури железнице Србије“ издало је следеће

Препоруке ради спречавања ширења Корона вируса:

појачана хигијена руку (прање водом и сапуном најмање двадесе секунди или коришћење дезинфекционих средстава или асепсола); не додиривати лице (очи, уста и нос) неопраним рукама; покријте уста марамицом или лактом уколико кашљете или кијате; избегавајте контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура); прање и дезинфиковање подова, зидова, врата и радних површина; редовно одржавање послоних просторија: чишћење и проветравање канцеларија и других радних просторија, редовно пражњење корпи за отпатке, користећи рукавице; редовно снабдевање сапуном и другим средствима за дезинфекцију руку, тоалета и чајних кухиња; не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду; употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке; избегавати контакт са угинулим дивљим или домаћим животињама.

Потребно је да сви запослени остану прибрани и нормално обављају своје радне задатке, не шире панику и придржавају се горе наведених хигијенских мера, – наводи се у обавештењу које је свим запосленима упутило лице за безбедност и здравље на раду у „Инфраструктури железнице Србије“.

ПРИЛОГ: Обавештење Министарства здравља са бројевима телефона на које се можете обратити у случају да приметите симптоме COVID-19 (Корона вируса)

Posted in Вести.