„Инфраструктура железнице Србије“ а.д. први пут учесник пројекта који се финансира из „Erasmus +” програма Европске уније

„Инфраструктура железнице Србије“ а.д.,  заједно са Саобраћајним Факултетом из Београда, је по први пут учесник пројекта који се финансира из програма Европске уније „Erasmus +“. Реч је о пројекту под називом „Blueprint“ који подразумева израду стрaтешког плана са конкретним активностима за унапређење вештина запослених у железничком сектору.

У претходном периоду, из програма „Erasmus +„ финансиране су израде стратегија за унапређење вештина запослених у многим секторима, попут ваздухопловства, поморског саобраћаја, аутомобилске индустрије и других. За наредни период, Европска комисија је утврдила да је и железнички сектoр важан и да треба улагати у њега и самим тим је предвиђено да нову стратегију (Blueprint) води конзорцијум од 12 чланова, од којих ће половина бити чланови из едукативног сектора (технички факултети, железнички центри за обуку, институти), док ће преостали део чланства бити додељен представницима железничке индустрије, железничким оператерима и управљачима инфраструктуре.

До сада, интeресовање за учешће у пројекту, у својству партнера, исказале су следеће чланице CER-а: Луксембуршке железнице, Немачке железнице, Аустријске железнице и „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. Такође, следеће чланице организације која окупља представнике железничке индустрије UNIFE показале су интересовање за учешће у својству партнера: Alstom, CAF, Hitachi Rail STS, Knorr-Bremse, MAFEX, Siemens, Bombardier Transportation.

Овим поводом,  3. децембра у Бриселу, организован је и први састанак Радне групе која ће радити на изради предлога пројекта, где су активно учествовали и представници „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. . Кључна тема састанка била је утврђивање будућег координатора пројекта из едукативног сектора и у ужи избор су ушли следећи факултети: University of Deusto”, “University of Genoa”, “Technical University of Dresden” и „ESTACA“. Такође, на састанку је било речи о условима које је Европска унија прописала у вези овог пројекта, као и року за доставу писаног предлога за овај пројекат.

Posted in Међународна сарадња and tagged .