Михајловићева: Пројекти са НР Кином вредни 13 милијарди евра, појачати сарадњу у области инвестиција

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је 24. октобра са делегацијом Министарства трговине НР Кине, који је предводио заменик министра Ћен Кеминг.

“Република Србија и НР Кина имају све бољу економску сарадњу, која је подстакнута добрим и јаким везама председника две земље. Ти добри односи и њихове међусобне посете одражавају се и на повећање трговинске размене две земље, која је 15 пута већа у односу на 2008. годину, а три пута већа у односу на претходну годину”, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да је економска сарадња две земље посебно добра у области инфраструктуре, где је вредност заједничких пројеката око 13 милијарди евра. “Кинеске компаније доносе у Србију знање и модерне технологије и зато је добро што заједно градимо ауто-путеве и прву брзу пругу у овом делу Европе”, рекла је Михајловићева, и додала да данас стиже и први теретни воз из Кине, управо са опремом за пругу Београд-Будимпешта.

Ћен Кеминг се сагласио са високим оценама достигнутог нивоа економске сарадње, чије је унапређење подстакнуто узајамним посетама највишег руководства две земље. “Србија је прва земља која је потписала Меморандум о сарадњи у оквиру иницијативе “Један појас, један пут”, и ми смо озбиљно анализирали могућности за сарадњу са Србијом у реализацији ове иницијативе, као и у реиндустријализацији Србије. Подстицаћемо и даље кинеска предузећа да долазе у Србију и да улажу”, рекао је Ћен.

На састанку је разговарано и о конкретним начинима за даље унапређење економске и трговинске сарадње, укључујући и формирање посебне радне групе за инвестиције, за коју би споразум требало да буде потписан на следећем Самиту шефова влада НР Кине и 17 земаља централне и источне Европе.

Posted in Вести.