Потпредседница Владе Зорана Михајловић обишла завршне радове на прузи Крагујевац – Лапово: од 1. октобра возом за мање од пола сата

Потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, обишла је 2. септембра радове на реконструкцији пруге Лапово-Крагујевац и поручила да ће се возом између ова два града од 1.  октобра путовати мање од пола сата.

Ово је прва реконструкција пруге Крагујевац – Лапово након пола века.

Потпредседница Владе је након обиласка радова у железничкој станици Баточина рекла да ће закључно са идућом годином у Србији бити укупно реконструисано око 800 километара регионалних пруга.

“Регионалне пруге су једнако важне за бољи живот грађана као и главни коридори које модернизујемо, и наш задатак је да створимо услове да се и тим пругама иде брзо, и новим возовима”, рекла је Михајловићева у Баточини.

Она је подсетила да пре 2014. није реконструисан ниједан километар регионалних пруга, као и да је Светска банка у једној студији пре неколико година оценила да је Србија на железници пропустила 2,5 инвестициона циклуса, односно 40 година развоја. “Просто су сви заборавили да железница уопште постоји”, додала је она.

Михајловићева је рекла да је вредност радова на реконструкцији пруге Лапово-Крагујевац дужине 27,5 километара 11 милиона евра, додатна четири милиона евра уложено је у санацију клизишта, а радове је финансирала Инфраструктура железнице Србије сопственим средствима. “После ове реконструкције, изводиће се радови и на деоници од Крагујевца до Краљева, што је важно за боље повезивање и развој Шумадијског округа.

Генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије”, Мирољуб Јевтић, рекао је да ће радови на реконструкцији бити завршени месец дана пре рока, 30. септембра, и да ће путовање између Лапова и Крагујевца трајати 26 минута. “Воз ће саобраћати на релацији Лапово-Крагујевац и даље до Младеновца, где ће имати везу и са БГ возом”, рекао је Јевтић.

Јевтић је подсетио да поред пруге Крагујевац – Лапово, „Инфраструктура железнице Србије“ обнавља ове године и регионалне пруге Марковац – Ресавица, Суботица – Сента, Ниш – Зајечар и Кумане – Банатско Милошево, а да се истовремено сада изводе радови и на изградњи пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада.

-Данас у железничкој станици Баточина постављамо последње метре новог колосека и завршавамо радове на горљем строју пруге, а након тога нам остаје само још заваривање шина и отпуштање дугог шинског трака, што ћемо до краја септембра завршити, – рекао је Јевтић.

Начелница Шумадијског округа, Биљана Илић Стошић, рекла је да ће после 132 године откако је изграђена, бити реконструисана пруга Лапово-Крагујевац и да ће од 1. октобра грађани моћи поново да путују возом по повољнијој цени од аутобуске карте. “Ова пруга такође је значајна и за теретни саобраћај и за све компаније које овде послују”, рекла је она.

Пругу Крагујевац – Лапово сопственим средствима, радном снагом и механизацијом реконструише „Инфраструктура железнице Србије“ у оквиру трогодишњег програма обнове регионалних пруга у Србији.

Радови су почели 7. марта 2019. године и обухватају замену шина, прагова и туцаника, затим регулисање колосека, као и санацију доњег дела колосека у дужини од 2,9 километра, на оним местима где су поплаве и временске непогоде створила оштећења.

Пруга Крагујевац – Лапово изграђена је 1887. године. Нове шине на овој прузи постављене су између 1962. и 1964. године, а последњи пут њена реконструкција урађена је између 1968. и 1970. године, када је оспособљена за пројектоване брзине између 60 и 100 километара на сат. Железничка станица Крагујевац обновљена је пре пуних четрдесет година.

Због вишедеценијског неодржавања пруге, између Крагујевца и Лапова, смањене су брзине возова на свега 40 километара на сат, са већим бројем деоница на којима је она ограничена на брзине, између 10 и 30 километара на сат.

                          

Након реконструкције пруге брзина возова биће 60 км/сат у теретном и 100 км/сат у путничком саобраћају, осовинска носивост пруге биће повећана са досадашњих 18 на 22,5 тона по осовини.

 

Posted in Вести.