ПРУГА ИЗ ЦЕНТРА НИША БИЋЕ ИЗМЕШТЕНА ДО КРАЈА 2023. ГОДИНЕ

             Измештање пруге из центра Ниша, о којој многи причају пола века, железница уз помоћ ресорног Министарства и потпредседнице Владе Србије проф.др Зоране Михајловић и читаве Владе завршиће до краја 2023. године.

             Пруга из центра Ниша биће измештена до краја 2023. године, односно за нешто више од четири године. До краја 2023. године биће завршена модернизација и електрификација пруге Ниш – Димитровград, као и железничке обилазнице око Ниша, чиме ће бити створени услови да се пруга након више деценија чекања измести из центра овог града.
             Рок за реализацију кредита Европске инвестиционе банке из кога се делом финансира ова пројекат је до краја 2023. године, активности се одвијају како је планирано и нема сумње да ће захваљујући активностима Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Нишлије коначно дочекати измештање пруге из града.
             О овом пројекту много се протеклих година говорило, али ништа није било урађено, што грађани Ниша најбоље знају.
             Због тога свака паушална изјава о роковима реализације овог пројекта и нетачна информација о активностима које се спроводе, ко год да их износи, изазивају неповерење у јавности и умањују допринос Владе и Министарства да се железничка обилазница око Ниша изгради у што краћем року, а свакако много пре краја 2025. године како неки најављују.
              Влада Републике Србије, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Инфраструктура железнице Србије“ су уложили пуно знања, ангажовања и енергије у овај пројекат, па свако неаргументовано „лицитирање“ са роком завршетка умањује значај учињеног.
             Изградња железничке обилазнице око Ниша биће завршена до краја 2023. године не зато што је то наша уговорна обавеза, него зато што је четири године градње реалан рок да се посао заврши и зато што је то потреба и интерес државе Србије и Града Ниша.
             Пројекат реконструкције и модернизације железничке пруге Ниш – Димитрвоград обухвата реконструкцију, модернизацију и електрификацију постојеће пруге од Ниша до Димитровграда, као и изградњу нове, једноколосечне, електрифициране обилазне пруге око Ниша, у дужини од око 22 километра, чиме ће се железнички саобраћај изместити из центра града.
             Укупна вредност пројекта је 268,3 милиона евра и сва потребна средства су већ обезбеђена. Кредитна средства Европске инвестиционе банке износе 134 милиона евра, донаторска средства Инвестиционог оквира за Западни Балкан намењена инвестиционој реализацији пројеката који доприносе инфраструктурном повезивању у региону износе око 73 милиона евра, а држава Србија обезбеђује око 61,3 милиона евра.
             Ово је први пут да је држава Србија обезбедила сва потребна средства да се пруге Ниш – Димитровград модернизује и изгради железничка обилазница око града.
До сада је из државног буџета исплаћено око 740 милиона динара на име експропријације за реализацију овог пројекта, а тај посао се наставља и интензивира.
Упоредо са тим, у току је израда техничке документације за читав пројекат.

             Пројекат обухвата грађевинску реконструкцију деонице Сићево – Станичење – Димитровград (80км), изградњу нове, једноколосечне, електрифициране обилазне пруге око Ниша (22 км) од станице Ниш Ранжирна до станице Сићево и електрификацију пруге Ниш – Димитровград и обилазне пруге око Ниша, укључујући и опремање пруга савременом сигнализацијом.
             Реализацијом овог пројекта, који је деценијама безуспешно обећаван, до краја 2023. године биће коначно електрифицирана једина неелектрифицирана деоница пруге на Коридору 10, биће отклоњена саобраћајна уска грла између Србије и Бугарске, биће повећан квалитет и скраћено време путовања, а возови више неће пролазити кроз центар града, већ новоизграђеном железничком обилазницом око Ниша.

Posted in Вести.