Потписана Декларација о једнаким могућностима за жене и мушкарце у сектору транспорта

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, европска комесарка за транспорт Виолета Булц и шеф Делегације Европске Уније у Србији Сем Фабрици потписали су 12. септембра у Београду Декларацију о једнаким могућностима за жене и мушкарце у сектору транспорта. “Родна равноправност и веће укључивање жена у све сфере друштва, укључујући и сектор транспорта о којем данас говоримо, питање је од великог значаја за Владу Србије. Наш задатак је да створимо услове и охрабримо жене да се укључе у транспортни сектор”, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе Србије, која председава Координационим телом за родну равноправност, рекла је, отварајући округли сто на тему “Жене у транспорту”, да је Србија доста тога урадила на пољу унапређења родне равноправности, али да је још посла пред нама, и том приликом је захвалила Европској унији на подршци коју пружа не само када су инфраструктурни пројекти у питању, већ и у родној равноправности.

“Као што смо једина земља ван ЕУ која има Индекс родне равноправности, тако желимо и у транспортном сектору да покажемо да има довољно простора да се више жена прикључи. Ова тема је за нас важна не само због родног баланса, већ и привредног развоја земље. Очекујем да ускоро добијемо и нови закон о родној равноправности, али и да више радимо на локалу, да креирамо услове за жене да буду део ове области”, рекла је Михајловићева.

Европска комесарка Виолета Булц истакла је задовољство што дан пре отварања Секретаријата Транспортне заједнице у Београду можемо да дискутујемо о важној теми као што је положај жена у транспортном сектору.

“Ово је важна тема за просперитет једног друштва. У последње четири године ЕУ је реализовала доста активности са циљем унапређења родне равноправности и данас имамо 40% жена на руководећим позицијама. Не постоји разлог да нема више жена у сектору транспорта, који је веома просперитетан, брзо се развија и који генерише много нових радних места. Морамо заједно радити на стварању једнаких услова за оба пола”, рекла је Булцова.

Сем Фабрици истакао је да је родна равноправност у сржи јавних политика ЕУ.

“По први пут имаћемо 13 жена чланица Европске комисије, као и председницу ЕК. Иако је сектор транспорта и даље доминантно мушки, ствари се мењају. Одличан пример су потпредседница Владе и комесарка Булц, које управо воде транспортни сектор”, рекао је Фабрици.

На округлом столу на тему „Жене у транспорту“ учествовала је и извршна директорка за развој, инвестиције и заједничке послове у „Инфраструктури железнице Србије“ Драгана Лалошевић.

Posted in Вести.