ПРВА ТЕШКА МОТОРНА ДРЕЗИНА СТИЖЕ У СРБИЈУ, ПРВИ ПУТ НАКОН ШЕСНАЕСТ ГОДИНА, ДО ЈАНУАРА ЈОШ ЧЕТИРИ

Тешка моторна дрезина, коју је „Инфраструктура железнице Србије“ набавила први пут након шеснаест година, кренула је данас из фабрике у Италији и очекује се да крајем следеће недеље стигне у Београд.


Реч је о првој од укупно пет дрезина које је „Инфраструктура железнице Србије“ уговорила са француском компанијом „Гајсмар“, док ће преостале четири на српске пруге стићи до јануара 2020. године.
Тешке моторне дрезине неопходне су „Инфраструктури железнице Србије“ за одржавање, пре свега електрифицираних пруга. Оне представљају механизацију неопходну за одржавање железничке контактне мреже и електротехничких постројења на српским пругама.
Набавком механизације за одржавање електротехничке железничке инфраструктуре, стварају се услови да се у наредном периоду још интензивније наставе активности на текућем одржавању пруга, створе услови за безбеднији и редовнији железнички саобраћај, дужина лаганих вожњи сведе на минимум, а да се велика инвестициона улагања и пројекти модернизације који су у току валоризују у пуној мери.
У протекле четири деценије српске железнице су набавиле само једну дрезину и то пре шеснаест година, што је за последицу имало изузетно лоше стање електротехничких постројења на српским пругама.
Вредност уговора је око четири и по милиона евра, а средства су обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој.

 

Posted in Вести.