Потписан Mеморандум о разумевању у вези са пројектом модернизације пруге Велика Плана – Ниш

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, у присуству шефа Делегације Европске Уније у Србији Сема Фабриција, потписали су 5. јуна  у Београду  Меморандум о разумевању у вези с израдом пројектне документације за реконструкцију пруге од Велике Плане до Ниша, што је један од првих корака у реализацији овог пројекта укупне инвестиционе вредности око 550 милиона евра.

 

Овај Меморандум потписан је на конференцији за медије „ЕУ за тебе – За модерну и одрживу Србију“, поводом представљања програма „Подршка Европске Уније у припреми пројеката (ЕУ ППФ)“, који се односи на сарадњу на припреми техничке и тендерске документације у области транспорта, животне средине и енергетске ефикасности.

За нас је ово важан дан јер почињемо реализацију важних пројеката о којима се сигурно прича деценијама, не само из области транспорта, него и из области животне средине, који је важан и за Србију, али је од значаја и ван Србије”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је у сенци коментара о новом извештају Европске комисије остало питање које грађани свуда у Србији постављају, а то је шта имамо од пута ка ЕУ и шта све радимо са ЕУ. “Управо су овакви пројекти за грађане и грађанке Србије показатељ шта нам конкретно доноси пут ка ЕУ, да стално подижемо стандарде у свим областима, да припремамо пројектну документацију и идемо ка њиховој реализацији“, рекла је она.

-Припрема пројектне документације је озбиљан посао јер утиче на све што се касније дешава на пројекту, на брзину и ефикасност реализације. Министарство за европске интеграције има важну улогу у програмирању пројеката и нама су пружили значајну помоћ и за припрему пројекта модернизације пруге Ниш-Брестовац и реконструкцију бродске преводнице на ХЕ Ђердап 1, која после 30 година треба да се ревитализује”, навела је Михајловићева, и истакла да је инвестициона вредност пројеката у области транспорта обухваћених овим програмом је 646 милиона евра.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоскимовић рекла је да програм ЕУ ППФ  нема за циљ само убрзавање европских интеграција Србије, него и сажима поруку да је циљ модерна и одржива Србија и да остваривање тог циља може да буде само кроз партнерски однос и заједничко напредовање Србије и ЕУ.

Сем Фабрици је рекао да ЕУ као први донатор и инвеститор у Србији жели да буде присутна у Србији, али не само кроз припрему пројеката, већ и кроз њихову имплеменатацију, да ови пројекти треба да побољшају квалитет живота грађана у Србији и да је зато посебно важно да буду дугорочни и одрживи.

На представљању програма учествовали су и министар за заштиту животне средине Горан Триван, градоначелник Београда Зоран Радојичић и в. д. помоћника министра финансија Марко Јовановић.

Програм „Подршка Европске уније у припреми пројеката“ (ЕУ ППФ) представља техничку помоћ која се финансира из претприступних фондова Европске уније. Вредност програма је 21 милион евра, од чега је 19,7 милиона евра донација ЕУ, а 1,29 милиона евра је допринос Владе Републике Србије. Циљ програма ЕУ ППФ је јачање техничких и административних капацитета домаће администрације у области управљања и коришћења претприступних фондова ЕУ, како би се убрзао процес припреме за чланство Србије у ЕУ.

Овим програмом обухваћена су два железничка пројекта. За пројекат модернизације 111 километара дуге пруге Велика Плана – Гиље – Параћин – Сталаћ – Ђунис – Ниш, чија је инвестициона вредност око 550 милиона евра, помоћ Европске Уније за техничку и тендерску документацију износи око 3,8 милиона евра. Други је пројекат модернизација пруге дуге око 23 километра Ниш – Брестовац, чија је инвестициона вредност 63 милиона евра, од чега Европска Унија кроз ИПА фонд обезбеђује донаторска средства од 47,7 милиона евра, док је из Програма ППФ обезбеђено као техничка помоћ износ од 200 хиљада евра.

Међу инфраструктурним пројектима обухваћеним овим програмом су, поред модернизације железнице, и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у више градова, као и увођење енергетске ефикасности у јавне установе у Србији.

 

Posted in Вести.