Извињење железничких компанија због грешке на путном прелазу у Краљеву, машиновођа удаљен са посла до окончања дисциплинског поступка

Железничке компаније „Србија Воз“ и „Инфраструктура железнице Србије“ извињавају се јавности и грађанима Србије због грешке која се догодила 2. маја 2019. године, на аутоматском путном прелазу у Борачком насељу, у Краљеву.

Недвосмислено је утврђено да је за наведену грешку на путном прелазу одговоран машиновођа путничког воза, који није у потпуности испоштовао железничке прописе и процедуру.

Због тога ће машиновођа „Србија Воза“ до окончања дисциплуинскинског поступка бити удаљен са посла.

Наиме, према важећем Саобраћајном Правилнику о железничком саобраћају при наиласку воза на аутоматски путни прелаз који је у квару, као у наведеном случају, машиновођа је дужан да пре наиласка на путни прелаз да звучни сигнал “Пази”, да се заустави испред самог путног прелаза и опрезно настави даљу вожњу.

У овом случају, машиновођа воза који је саобраћао из Косовске Митровице за Краљево, дао је звучни сигнал и зауставио воз на самом путном прелазу (продужио пет метара), а не испред путног прелаза, како дефинишe и налажe наведeни Правилник.

Posted in Вести.