У присуству потпредседнице српске Владе Зоране Михајловић, “Инфраструктура железнице Србије” и “РЖД Интернешнл” потписали уговоре за нове пројекте на железници вредне 230 милиона евра

У присуству потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, „Инфраструктура железнице Србије“ и „РЖД Интернешнл“ потписали су данас уговоре за нове пројекте на железници вредне 230 милиона евра.

Уговор су потписали Мирољуб Јевтић, генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ и Сергеј Павлов, генерални директор „РЖД Интернешнл“.

Видео прилог о потписивању уговора можете погледати овде.

Потпредседница српске Владе Зорана Михајловићева истакла је да ће током данашње посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији бити потписан 21 документ, међу којима је уговор за пројекте на железници једини комерцијални уговор.

 

„На овом уговору радимо уназад две године и срећни смо што настављамо успешну сарадњу са Руским железницама. Крећемо у нове пројекте – изградњу новог диспечерског центра из којег ће се управљати саобраћајем у целој Србији, укључујући и брзу пругу Београд-Будимпешта. Такође, крећемо у израду пројеката за реконструкцију преосталих 210 километара барске пруге, која ће почети током 2020. године“, изјавила је Михајловићева.

„У претходне четири године уговорили смо из руског кредита за модернизацију железнице пројекте вредне милијарду евра и обновили 205 километара пруга, а сви пројекти које смо заједно радили завршавани су ефикасно и у року. Сада крећемо у нове пројекте, јер наш је циљ да Србија има потпуно модерну железницу која је повезује са регионом и Европом“, рекла је она.

Мирољуб Јевтић, генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије”, рекао је да је ово велики дан за српску железницу, захваљујући одличној сарадњи са Владом Србије и Руским железницама.

„Настављамо изузетно плодоносну сарадњу са компанијом РЖД, очекује нас, између осталог, модернизација барске пруге у коју се није улагало од када је изграђена. Хвала Влади Србије и потпредседници Михајловић на подршци“, рекао је Јевтић.

 

Сергеј Павлов, генерелни директор „РЖД интернешенела“, изјавио је да је данашње потписивање уговора логичан наставак успешне сарадње српске и руске железнице, на добробит грађана и превозника у Србији.

Уговор обухвата изградњу јединственог диспечерског центра за железницу, оквирне вредности од 127,4 милиона евра, радове на изградњи електротехничке инфраструктуре на деоници Стара Пазова-Нови Сад у износу од 91,9 милиона евра и израду пројектно-техничке документације за реконструкцију 210 километара барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором, за коју је намењено преосталих 10,7 милиона евра. Прецизне вредности за сваки пројекат биће познате након израде техничке документације.

Posted in Вести.