Потпредседница српске Владе Зорана Михајловић отворила изложбу о Руским железницама

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, отворила је 15. јануара на Калемегдану заједно са генералним директором “РЖД интернешенелa” Сергејем Павловим изложбу фотографија “Путеви, лица, хоризонти”.

Том приликом, Михајловићева је истакла да изложба показује не само шта руске железнице раде у свету, него и како ће српске железнице изгледати у периоду пред нама.

Михајловићева је изјавила да Србија и Русија имају не само добре пријатељске, него и политичке и економске односе, као и да је интерес Србије да се повезује са окружењем.

“Можемо се похвалити одличном сарадњом у области инфраструктурних пројеката са једном од најбољих светских компанија, која запошљава више од 800.000 радника у свету. Желимо да железнички саобраћај постане доминантан у Србији и велика ствар је што на томе радимо са овом компанијом. Поред тога, економски односи две земље су све бољи, а трговинска размена са Руском Федерацијом прошле године износила је скоро милијарду евра“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да ће приликом посете председника РФ Владимира Путина Србији бити потписан уговор између РЖД-а и „Инфраструктуре железница Србије“ вредан 230 милиона евра.

“У присуству два председника, Александра Вучића и Владимира Путина, потписаћемо важан уговор у четвртак. Настављамо сарадњу на пројекту електротехничке инфраструктуре на деоницу Стара Пазова-Нови Сад, као и изградњу веома важног јединственог диспечерског центра за управљање саобраћајем, али и израду пројектно-техничке документације за наставак рехабилитације барске пруге од Ваљева до Ужица“ , рекла је она.

Потпредседница српске Владе најавила је и потписивање Меморандума о одржавању пруга у Србији које су радиле Руске железнице, а врло брзо током године и потписивање уговора о овом послу.

„Оно што ћемо даље наставити даље да радимо јесте да се договарамо о пројектно-техничкој документацији за наставак барске пруге од Ужица до границе са Црном Гором, и да се договарамо о начину финансирања касније реконструкције првог дела барске пруге од Ваљева до Ужица, за који ћемо сада радити пројектно технички документацију“, истакла је Михајловићева, и изразила наду да би до краја 2021. године могли да имамо у Србији најмодернији диспечерски центар у железничком транспорту, као место одакле ће се управљати железничким саобраћајем.

Сергеј Павлов, генерални директор РЖД Интернешнл, истакао је да је железнички саобраћај у читавом свету, а у Русији посебно, локомотива развоја земље и побољшања животног стандарда грађана.

“Данас отварамо изложбу која приказује пројекте које РЖД реализује, али и људе који на њима раде, природне лепоте Русије, модерне технологије и све оно што Русију чини великом“, рекао је Павлов и захвалио Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потпредседници Михајловић на подршци, залагању и одличној сарадњи.

Сви гости на крају су заједно обишли изложбу, која ће бити постављена до краја јануара.

Posted in Вести.