Током новогодишњих и божићних празника ни једна сломљена рампа, нови апел за поштовање саобраћајних прописа и позив надлежнима да ефикасно реагују по пријавама

Током новогодишњих и божићних празника на путним прелазима широм Србије ни једна рампа није била сломљена ни оштећена од стране возача друмских возила. Сигурно је да су већој пажњи возача и њиховој одговорној и правилној вожњи свакако допринели и стални апели које „Инфраструктура железнице Србије“ упућује јавности за поштовање прописа и очување безбедности саобраћаја.

Међутим, да би се у безбедности саобраћаја постигли жељени ефекти, неопходно је континуирано поштовање прописа на путним прелазима у дужем временском периоду.

Поред тога, неопходно је да надлежни државни органи ефикасно реагују по  пријавама „Инфраструктуре железнице Србије“ које се односе на угрожавање јавног саобраћаја.

Због тога, још једном апелујемо на све учеснике у друмском саобраћају да се на путним прелазима понашају правилно и одговорно и поштују сигнализацију, јер се једино на тај начин може очувати безбедност.

Подсећамо да је само у прошлој години на путним прелазима широм Србије поломљено 3.700 браника и полубраника, које су својом неодговорном и непрописном вожњом оштетили возачи друмских возила.

 „Инфраструктури железнице Србије“ је због тога ломљењем рампи на путним прелазима само у прошлој години нанета  материјална штета од око 500 милиона динара, јер се ломљењем браника оштећује целокупан електронски систем који регулише рад путног прелаза.

 Да би се очувала и унапредила безбедност саобраћаја на путним прелазима, неопходно је одговорно понашање учесника у саобраћају и заједнички напори свих на подизању њихове свести и одговорности. Међутим, то није довољно, уколико се не санкционише свако кршење саобраћајних прописа на путним прелазима.

Само истовременим превентивним активностима и строгом и ефикасном казненом политиком, могу да се спрече саобраћајне несреће на путним прелазима.

Posted in Вести.