Путни прелази у Кијеву и Сремчици безбедни

Поводом објава које су се појавиле на друштвеној мрежи Твитер, у вези путних прелаза Кијево у Раковици и Железник у Сремчици, обавештавамо Вас о следећем: 

1. Путни прелаз у Кијеву део је реконструкције пруге Топчидер – Раковица – Ресник. У току су завршне активности, како би 15. јануара ова деоница и сви уређаји на њој били пуштени у пун рад.

С обзиром да су завршни радови на реконструкцији целе ове деонице у току, железничко особље које учествује у организацији и функционисању саобраћаја било је на доказани начин упознато са извођењем радова и поступа у складу са правилницима који дефинишу овакву ситуацију.

Ни једног тренутка безбедност саобраћаја на овом путном прелазу није угрожена.

Као што је и на Твитеру констатовано, воз се зауставио и наставио кретање тек када је било безбедно да пређе пут, што је у потпуности у складу са железничким процедурама и правилницима.

С обзиром да су у току завршни радови на реконструкцији ове пруге, путни прелаз у Кијеву је у посебном режиму, са циљем потпуне безбедности саобраћаја на овом месту.

2. Када је реч о путном прелазу у Сремчици, он је последњи пут био у квару 02. јануара 2019. године и због замене микропрекидача рампе нису радиле око три сата, колико је трајала интервенција стручних служби.

И у овој ситуацији железничко особље је поштовало процедуре и поступало у складу са њима, тако што је заустављало воз пре путног прелаза и вожњу настављало тек након што на путном прелазу није било никога.

За путни прелаз у Сремчици карактеристичан је велики број крађа на овој деоници пруге, што значајно отежава функционисање уређаја путног прелаза.

3. На путним прелазима у Кијеву и Сремчици претходних година није било ванредних догађаја, нити угрожавања људских живота.

И овом приликом истичемо да се ни један ванредни догађај на српским пругама није догодио у ситуацији када је уређај путног прелаза био у квару и када рампе нису радиле.

Зато још једном апелујемо на све учеснике у друмском саобраћају да поштују саобраћајне прописе и сигнализацију и да возе пажљиво и одговорно, јер ћемо само тако очувати безбедност и сачувати људске животе.

Posted in Вести.