Прва цистерна у Јасеновику данас подигнута на колосек

Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ данас, 25. јануара, у 15.30 сати, на колосек су подигле прву од две исклизнуле цистерне са амонијаком, у селу Јасеновик, на прузи између Црвеног Крста и Сврљига.

Акција подизања прве цистерне на колосек започела је 25. јануара, у 10.26 сати, након што су надлежни органи донели одлуку и одобрили почетак акције.

Подизање прве цистерне на колосек трајало је пет сати, дакле краће него што је првобитно било процењено. Акција је протекла без икаквих проблема и тешкоћа, и у потпуности са плановима стручних екипа „Инфраструктуре железнице Србије“. Приликом подизања прве цистерне на колосек није било никаквог угрожавања безбедности, нити било какве опасности по људе и животну средину на месту исклизнућа.

Након што је прва цистерна подигнута на колосек, предстоји организација њеног превоза са места исклизнућа до одговарајуће локације у Нишу.

„Инфраструктура железнице Србије“ већ је започела предузимање припремних радњи за подизање друге цистерне на колосек. За разлику од цистерне која је данас подигнута, друга цистерна неће моћи да буде на исти начин враћена на колосек. За тај посао биће припремљен плато поред колосека на који ће бити подигнута, обезбеђена од самопокретања и спремна за претакање. Посао претакања организоваће железнички превозник, приватни оператер „NCL“.

Евакуисани становници места Јасеновик сада ће се вратити у своје куће.

„Инфраструктура железнице Србије“ ће са градским штабом пратити ситуацију и договорити време почетка подизања друге цистерне.

Posted in Вести.