Наставља се обнова пруга у источној Србији: следи реконструкција четири тунела између Мајданпека и Зајечара

„Инфраструктура железнице Србије“, након што је крајем новембра завршила реконструкцију 90 километара пруге од Пожаревца до Мајданпека, наставља са обновом регионалне пруге од Мајданпека до Зајечара.

У наредном периоду „Инфраструктура железнице Србије“ планира да реконструише четири тунела на прузи Мајданпек – Зајечар.  Започете су тендерске процедуре и уколико све буде како је планирано, са првим пролећним данима кренуће радови на уређењу четири тунела на овој прузи.

На овим местима у претходним годинама због великих одрона долазило је и до прекида железничког саобраћаја, па ће осим уклањања стенског материјала који је склон паду и чишћења одроњеног материјала, косина и одводних канала, радови обухватити и постављање заштитне мреже са анкерима и теговима који ће убудуће спречавати стварање наноса материјала на самом колосеку.

На тај начин „Инфраструктура железнице Србије“ наставља са активностима на оживљавању путничког и теретног железничког саобраћаја у источној Србији и њеном повезивању са Коридором 10.

„Инфраструктура железнице Србије“  планира зато да у пролеће 2019. године започне реконструкцију и 108 километара дуге пруге Ниш – Зајечар. Реконструкција ове пруге би могла да започне у априлу наредне године, односно када временске прилике буду омогућиле извођење радова.

Повећање брзине возова, квалитета превоза и пропусне моћи пруга важно је за грађане овог дела Републике Србије, али и посебно значајно за привреду источне Србије, која је приоритетно опредељена за железнички транспорт.

Posted in Вести.