Руске железнице уводе модерну технологију великих брзина у Србију

Aлександар Мишарин, први заменик генералног директора „Руских железница“ током своје радне посете Србији састао се са Зораном Михајловић, потпредседницом Владе Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Током сусрета било је разговора о напретку радова на изградњи и реконструкцији деонице Стара Пазова – Нови Сад, о новим инфраструктурним пројектима, наставку реконструкције барске пруге и изградњи јединственог диспечерског центра.

Едукација и усавршавања железничких стручњака, па и самог руководства је један од круцијалних аспеката који утичу на процес модернизације српских железница. Из тог разлога су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и компаније „Инфраструктуре железнице Србије“, у августу ове године, имали прилику да се упознају са радом Центара за управљање саобраћајем „Руске железнице“ у Москви, Јарослављу и Ростову на Дону.

Изградња таквог јединственог диспечерског центра омогућила би увођење нових технологија за управљање саобраћајним процесима, као и непрекидну контролу железничког саобраћаја, што би за резултат имало повећање капацитета железничких траса, оптимизацију трошкова и повећање безбедности саобраћаја.

Током своје посете Србији, Александар Мишарин обишао је и деоницу Стара Пазова – Нови Сад на прузи Београд – Будимпешта, на којој „РЖД Интернешнл“ ради на изградњи железничких постројења јединствених у Србији, као што су тунел у Чортановцима и вијадукт у плавном делу Дунава. На овој деоници се, такође, изводи реконструкција постојеће двоколосечне пруге за брзине возова од 200 километара на сат.

Posted in Међународна сарадња and tagged .