Апел и упозорење “Инфраструктуре железнице Србије”: Не пењите се на вагоне, последице су трагичне

“Инфраструктура железнице Србије”, поводом данашње несреће када је дечак старости око четрнаест година приликом пењања на вагоне у железничкој станици Београд ранжирна у Макишу доживео струјни удар и тешко повређен,  још  једном  апелује на све, а посебно на најмлађе, да се не пењу на вагоне на пругама, јер на тај начин директно угрожавају свој живот.

Према изјавама дежурног железничког особља, и приликом данашње несреће у железничкој станици Београд ранжирна у Макишу, двојица дечака данас нешто пре 14 сати  пењала су се на вагоне на 13. и 14. колосеку  и скакали са вагона на вагон, како би се фотографисали. Један дечак је том приликом претрпео струјни удар. Након интервенције Хитне помоћи и МУП-а, дечак је са тешким поврeдама пребачен у Ургентни центар.

Током вечери, повређени дечак пребачен је у болницу у Тиршовој, а поред лекара из здравствених установа, на његовом збрињавању био је ангажован и Завод за здравствену заштиту железничара.  

“Инфраструктура железнице Србије”  и овај пут упозорава да кроз контактну мрежу изнад пруге пролази струја јачине од 25 хиљада волти и да због њене изузетно велике снаге до струјног удара може да дође и ако се уђе у струјно коло, које може бити чак и неколико метара удаљено од саме контактне мреже.

Последице таквог струјног удара најчешће су трагичне, а годишње на тај начин живот изгубе три до четири, најчешће младе особе.

Последњих година често  се млади пењу на путничке и теретне вагоне дуж српских пруга како би се фотографисали, и готово по правилу такви случајеви завршавају се струјним ударом, а последице буду најтрагичније.

“Инфраструктура железнице Србије” са своје стране чини све што је у њеним могућностима да се овакве несреће не догађају, али и поред знакова упозорења и обезбеђења железничких објеката, неопходно је да се правила поштују и да се схвате све опасности од пењања на вагоне, како би се избегле трагичне последице и млади сачували своје животе.

Posted in Вести.