Железнички стручњаци из Србије гости Кине на семинару о железничком пројекту Србија – Мађарска

Двадесет стручњака из “Инфраструктуре железнице Србије“ и других железничких компанија, као и из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, бораве током септембра  у Кини, у оквиру Семинара о железничком пројекту Србија – Мађарска.

Домаћин овог семинара је Универзитет Јоатонг у Пекингу, а одржава се под покровитељством Министарства трговине НР Кине.

Током боравка у Кини, железнички стручњаци из Србије упознаће се са модерним технологијама Кинеских железница, као и са савременим технолошким решењима која ће бити примењена приликом градње пруге за велике брзине до 200 километара на сат, између Београда и Будимпеште.

Железничким стручњацима из Србије који ће бити укључени у реализацију пројекта изградње пруге за велике брзине током семинара предавања ће држати стручњаци Кинеских железница и железничких компанија из Кине, професори Универзитета у Пекингу, као и технички стручњаци сродних корпорација из Кине, а предвиђи су и теренске студије и практичан рад.

Обука има за циљ да боље демонстрира достигнућа Кине у области транспорта и логистике, али и да додатно продуби пријатељство између Кине и Србије.

За стручњаке из Србије биће организована и посета већем броју кинеских транспортних компанија, а поред техниолошких решења, имаће прилику и да се упознају са развојем кинеских железница, као и питањима планирања железнице, финансирања изградње саобраћајне инфраструктуре, као и инвестиционим и финансијским системима за изградњу Кинеских железница.

Универзитет у Пекингу Јиаотонг је кључни национални универзитет, под директном управом Министарства просвете НР Кине и сада га заједнички подржавају Министарство образовања, Кинеска железничка корпорација и Пекиншка Општинска Влада. Као водећа организација, овај Универзитет је основао и Центар за сарадњу за безбедност железничког транзита.

У свом раду, овај Универзитет се ослања на стручњаке из Кинеске железничке корпорације, Кинеске академије железничких наука, Кинеске железничке инжењерске корпорације, Кинеске комуникационе грађевинске компаније, као и других кинеских компанија, организација и удружења. 

Posted in Вести.