“Инфраструктура железнице Србије” у европском врху по родној равноправности, према истраживању Заједнице европских железница (ЦЕР)

„Инфраструктура железнице Србије“ показала је одличне резултате у овогодишњем истраживању које је организовала Заједница европских железница (ЦЕР) о положају жена у железничком сектору.

У истраживању које је спроведено у 31 железничкој компанији из осамнаест европских држава, „Инфраструктура железнице Србије“ показала је да је по питању родне равноправности испред многих европских железничких компанија, са много савременијим пругама и развијенијим железничким системима.

То представља и практичну потврду у железничком сектору рада и ангажовања Координационог тела за родну равноправност, на чијем је челу потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

Тако је на основу резултата спроведених истраживања, „Инфраструктура железнице Србије“ по учешћу жена далеко испред Аустрије, Белгије, Бугарске, Данске, Француске, Немачке, Мађарске, Италије, Луксембурга, Словеније и Швајцарске. По резултатима истраживања о положају жена у оквиру управљача инфраструктуре, незнатно боље резултате од „Инфраструктуре железнице Србије“ имају компаније из Чешке, Финске, Румуније и Словачке, а далеко испред осталих су железничке компаније из Шведске и Велике Британије.

Ово је пету годину заредом да Заједница европских железница спроводи истраживање како би се приказао положај жена у железничком сектору. „Инфраструктура железнице Србије“ први пут је учествовала у овом истраживању.

Истраживање је обухватало бројна и врло детаљна питања која се тичу положаја жена у железничким компанијама. Компаније обухваћене истраживањем требало је да, поред осталог, одговоре и на питања о броју жена које раде у њиховим компанијама, на којим су професионалним и управљачким позицијама у компанији, да ли постоје разлике у платама између мушкараца и жена, да ли су жене укључене у различите програме професионалне обуке и стручног усавршавања, да ли у компанијама постоје иницијативе за унапређење положаја жена и многа друга.

Родна равноправност налази се у врху листе приоритета Европске Уније и у том смислу се у овој области спроводе и бројна истраживања и различите иницијативе.

Овакви позитивни резултати су од великог значаја за међународни углед „Инфраструктуре железнице Србије“ и истовремено доказ да је родна равноправност у врху приоритета и ове железничке компаније.

Управо захваљујући позитивним резултатима истраживања о положају жена у железничком сектору, представници „Инфраструктуре железнице Србије“ крајем новембра учествоваће на међународној конференцији коју у Бриселу организује Европска Унија, под називом „Платформа за промене – жене у транспортном сектору“.

Posted in Вести.