Завршена реконструкција пруге Шабац – Лозница – Брасина, путнички возови поново након 13 година

– Данас је за Владу Србије развој железнице приоритет и поред тога што улажемо неколико милијарди евра у модернизацију железничких коридора, ове и наредне године обновићемо и 280 километара регионалних пруга широм Србије. Драго ми је да смо испоштовали рок, јер смо 28. марта приликом почетка радова на овој прузи најавили да ће радови бити завршени до 1. септембра, као што је и било, – рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, 31. августа у железничкој станици Лозница, присуствујући обележавању завршетка радова на реконструкцији пруге Шабац – Лозница – Брасина.

„Инфраструктура железнице Србије“ успешно је и у року завршила радове на реконструкцији пруге Шабац – Лозница – Брасина и на тај начин створила услове за успостављање редовног путничког железничког саобраћаја између Шапца и Лознице након пуних тринаест година.

 

Након што је у реновираној железничкој станици Лозница генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић упознао потпредседницу српске Владе шта је све у протеклих пет месеци учињено на реконструкцији пруге од Шапца до Брасине, обраћајући се многобројним гостима, мештанима, железничарима и представницима медија Михајловићева је изјавила:

– Oва пруга нe значи самo пoвратак путничкoг саoбраћаjа кoг ниje билo 13 гoдина, нeгo и бржи тeрeтни саoбраћаj и мoгућнoст да радимo вишe на мeђунарoднoм нивоу. Као што и сами знате, возови су на појединим деловима ове деонице саобраћали брзином 10, 15 и 30 килoмeтара на сат, збoг чeга су тeрeтни вoзoви путoвали и вишe oд шeст сати. Од данас ће ремонтованом деоницом путнички возови моћи да иду 80 килoмeтара на сат, а за превоз робе биће им потребно сат и по, што је од велике важности због развоја привреде и конкурентности тржишта“, рекла је Михајловићева и нагласила да је осовинско оптерећење пруге сада повећано са 16 на 22,5 тона, што ће омогућити да теретни вагони више не саобраћају полупразни.

-Нe улажeмo случаjнo нeкoликo милиjарди eвра у мoдeрнизациjу Кoридoра 10, у брзу пругу Бeoград–Будимпeшта и oбнoву рeгиoналних пруга, кoje су нам jeднакo важнe jeр ниjeдан дeo Србиje ниje забoрављeн”, закључила је потпредседница Владе Србије.

Гeнeрални дирeктoр “Инфраструктурe жeлeзницe Србиje” Mирoљуб Jeвтић рeкаo je да је протеклих месеци реконструисано укупно 53 километра пруге од 65 колико износи њена дужина, да су урађени перони на десет стајалишта, а да је урађено 16 путних прелаза.

– Рeкoнструисали смо 24 километра пруге између Шапца и Брасине, и то на деоницама Петловача – Лешница и Лозница – Горња Ковиљача, које су биле у изузетно лошем стању и где је брзина возова била свега 10 километара на сат. Осим радова на ове две деонице, „Инфраструктура железнице Србије“ ангажовала је сопствена средства, кадрове и механизацију и реконструисала још 15 километара пруге између Лешнице и Лознице, где је брзина возова са 35 повећана на 80 километара на сат, као и 14 километара пруге на деоници Штитар – Петловача, где је брзина возова са 50 повећана на 80 километара на сат. поред тога, обновљена је зграда железничке станице у Лозници, а вредност радоваизносила је око пет милиона динара, док је у граничној станици Брасина постављено рефлекторско осветљење и за то издвојено једанаест милиона динара, а становници насеља Мајур су након реконструкције пруге по први пут добили своје железничко стајалиште, – рекао је Јевтић.

Према његовим речима, вредност изведених радова на прузи Шабац – Лозница – Брасина износи 2 милијарде 507 милиона динара.

– А ничега од овога не би било, да није било огромних напора које су уложили председник и Влада Републике Србије да се у обнову железницу уложе инвестиције од више милијарди евра и да ће она у сваком смислу постати саставни део европских железница – истакао је Јевтић.

Он је нагласио да ће захваљујући успешно спроведеној реформи српских железница, „Инфраструктура железнице Србије“ ове године свој приход од накнаде за приступ железничкој инфраструктури у висини од 1,9 милијарди динара уложити у обнову регионалних пруга у Србији, захваљујући чему ће бити ове године реконструисане пруге Панчево-Орловат-Нови Сад, Нови Сад – Зрењанин, Мала Крсна – Пожаревац и Пожаревац – Мајданпек, што са пругом Лозница – Шабац – Брасина чини укупно 280 километара регионалних пруга.

Јевтић је рекао и да ће од 1. септембра између Лознице и Шапца саобраћати два пара путничких возова и да ће време путовања бити 68 минута, уз цену карте од 242 динара, а да ће један пар вечерњих возова саобраћати за свега 50 минута, уз исту цену возне карте.

На питања новинара, Јевтић је рекао и да су прошле недеље Граду Лозници достављени локацијски услови за изградњу пасареле на простору железничке станице.

 

Mинистар саoбраћаjа и вeза Рeпубликe Српскe Нeђo Tрнинић рeкаo je да му je драгo штo пруга Шабац-Лoзница-Брасина вишe нeћe бити тeма на билатeралним састанцима и да je њeна рeкoнструкциjа oтвoрила мoгућнoст да сe путничким жeлeзничким саoбраћаjeм пoвeжу Бањалука и Дoбoj, а свакакo и Сараjeвo, прeма Бeoграду.

“Oва пруга je улаз у Рeпублику Српску из Србиje и излаз из Рeпубликe Српскe у свeт”, дoдаo je Tрнинић.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је данас да су обнова станице Лозница и реконструкција пруге Шабац – Лозница – Брасина важни за грађане Лознице, Подриња и Западне Србије и да овај пројекат представља доказ да се реализује програм економске обнове овог дела земље, дефинисан приликом посете председника Србије Александра Вучића у септембру прошле године.

Начелник Мачванског округа Драгослав Милановић посебно је истакао да је пројекат завршен у року и квалитетно и захвалио свима који су у њему учествовали.

Након завршетка свечаног обележавања завршетка радова на реконструкцији пруге Шабац – Лозница, први промотивни воз са путницима након пуних тринаест година кренуо је из железничке станице Лозница до Шапца.

 

До 9. децембра дневно ће саобраћати три пара путничких возова између Лознице и Шапца, а од 9. децембра са ступањем на снагу новог железничког реда вожње најављено је и продужење линије до станице Зворник Нови.

Свечаности у железничкој станици Лозница присуствовали су и генерални директори железничких компанија, представници Града Лознице, јавних предузећа и извођача радова, као и бројни грађани.

 

Пруга Шабац–Лозница изграђена је 1950. године и у протеклих седам деценија нису рађене значајније санације пруге, због чега је брзина возова на више деоница ове пруге била свега десет километара на сат. Због лошег стања колосека догодио се већи број исклизнућа теретних возова, а путнички железнички саобраћај између Шапца и Лознице обустављен је још пре тринаест година.

Posted in Вести.