За ремонт пруге Пожаревац – Мајданпек похвале и из Швајцарске

Поводом информација у медијима да је 21. маја почео ремонт пруге Пожаревац – Мајданпек, похвале и захвалност “Инфраструктури железнице Србије” и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије упутио је Слободан Илић, који као професор на Вишој техничкој школи у Сент Галену живи и ради у Швајцарској, а пореклом је из Зајечара.


У допису упућеном потпредседници српске Владе и министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорани Михајловић и генералном директора “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољубу Јевтићу, господин Слободан Илић наводи:
– Са великим одушевљењем прочитао сам у медијима вест да сте 21. маја почели са капиталним ремонтом железничког правца Пожаревац – Звижд – Кучево – Мајданпек. То је министарка Зорана Михајловић већ одавно најавила. Многи житељи Србије и дијаспора били су скептични и нису веровали да ће реализација овог пројекта у догледно време постати реалност. Али, онај ко у успех не верује никада га неће ни имати! Ви сте овим доказали да Ваши пројекти нису никаква празна обећања, никакве бајке већ чврста воља да нашу лепу и природно богату земљу доведете у ред најразвијенијих земаља Европе које она и заслужује. Ја живим и радим у Швајцарској, професор сам на Вишој техничкој школи у Сент Галену, где предајем електромоторне погоне. Иначе, члан сам Клуба љубитеља тимочких пруга у Зајечару и велики сам љубитељ железнице. Љубав према железници је од мог прадеде, који је у ложионици Зајечар поправљао парне локомотиве, пренесена у генима. Планирам да за осам година одем у превремену пензију и вратим се у онај део Србије где сам провео детињство уз најлепше дане свог живота, у Тимочку крајину, у Зајечар, где планирам да направим прву вртну железницу у Србији. Ви ми реализацијом поменутог пројекта стварате услове да се у пензији у Србији осећам као у Швајцарској, па и још боље! – истиче Илић, најсрдачније се захваљујући министарки Михајловић, директору Јевтићу и свима који раде на реализацији овог пројекта.
Господин Илић искористио је прилику и да упути неколико предлога.
– Као прво, већ одавно је било у плану да све тимочке пруге (правац Црвени Крст – Зајечар – Прахово Пристанисше и правац Мала Крсна – Вражогрнац – Прахово Пристаниште) добију статус међународних пруга. Оне те услове заиста и испуњавају. То нису неке споредне пруге, нека “слепа црева”, већ веза између два међународна коридора: Коридора 10 у Малој Крсни и Црвеном Крсту и речног Коридора 7 у станици Прахово пристаниште. И пруге које воде до мора завршавају на његовој обали, па су међународне! Не видим разлога да тимочке пруге то не буду! – наводи Илић, и наставља:
– Одавно су постојали снови да железничка пруга пређе Дунав и повеже Србију са Румунијом. Било је у плану да железничка пруга пређе брану хидроелектране Ђердап 2 и повеже се са румунским железницама. Изградња пруге до Крајове коштала би превише, па се од те идеје одустало. Нова идеја изградње повезне пруге Мокрање – Брегово (Бугарска) – Видин (Бугарска) свакако је идеално решење у овим условима! Ја Вам желим да и у реализацији тог пројекта што пре успете!

Господин Илић наводи да су страни туристи при посети Србије, увек били највише одушевљени тимочким пругама због живописности предела кроз које оне пролазе, и да на овом правцу не треба запустити ни путнички саобраћај. Он предлаже да треба увести један Интер Сити воз Београд – Пожаревац – Мајданпек – Бор – Зајечар, и то најпре један пар возова између Београда и Зајечара, а у некој каснијој фази и један пар возова између главног града и Прахово Пристаништа, као и између Београда и Зајечара, али уз обавезну везу за Књажевац и Ниш, односно за Неготин и Прахово Пристаниште.
Он наводи да би било добро и да се прошире капацитети железничке станице Зајечар, уз изградњу пасарела и подземних пролаза, као и да би се могло размишљати о електрификацији ове пруге, и закључује:
– Заложићу се, преко Клуба љубитеља Тимочких пруга, да се у част отварања ремонтоване пруге Пожаревац – Мајданпек и поновног увођења у саобраћај директног воза Београд – Пожаревац – Мајданпек – Бор – Зајечар у Тимочкој крајини организује једно велико славље дуж целе пруге, на коме ће министарка Зорана МИхајловић, генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић и сви радници који су радили на ремонту бити драги гости. Сигуран сам да ће вам житељи Тимочке крајине бити неизмерно захвални. Још једном, велико хвала од срца и само тако наставите! – наводи се у допису Слободана Илића, професора у Швајцарској, који је пореклом из Зајечара.

Posted in Вести.