Враћамо српску железницу на мапу Европе

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, присуствовала је данас потписивању уговора између Акционарског друштва за железнички превоз робе „Србија карго“ и компаније Сименс АГ Аустрија о куповини осам вишесистемских локомотива.

Потпредседница Владе истакла је да набавка нових локомотива представља пут у бољи и развијенији карго, а српску железницу враћа на мапу Европе.

„После скоро 40 година набављамо нове локомотиве. То је веома значајно за Србију и железнички саобраћај јер нашој земљи даје компаративну предност у односу на државе у региону, с обзиром на то да смо једина земља која ће имати тако модерне локомотиве. Такође, значајно је и због целокупне Транспортне заједнице која је смештена у Београду”, рекла је Михајловићева.

Oна је истакла да је Влада Србије и Министарство које води у претходних неколико година направило озбиљан напредак у железничком саобраћају, рекавши да су модернизоване пруге, нови возови, ефикасна предузећа и европски закони окосница за будућност српске железнице.

„Донели смо нове, модерне законе у овој области, реформисали железничка предузећа, тако да данас тачно знамо шта које ради, рехабилитовали смо око 300 км пруга, у току је модернизација 100 км пруга, а од маја ће кренути рехабилитација још 300 км старих пруга. И што је најважније, створили смо услове за нове инвестиције које износе пет милијарди евра“, изјавила је Михајловићева.

Удо Ајхлингер, генерални директор компаније Сименс у Србији, истакао је да данашње потписивање уговора о набавци нових локомотива представља камен темељац за будућу сарадњу Србије са овом немачком компанијом и да ће  новим локомотивама Србија без проблема превозити робу од Солуна кроз целу Европу“.

Душан Гарибовић, директор „Србија Карга, захвалио је ресорном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на подршци у решавању тешког наслеђа у железничком саобраћају и истакао да се набавком нових локомотива учвршћује лидерска позиција Србије у региону.

 

Posted in Вести.