“Инфраструктура железнице Србије” у року завршила модернизацију пруге Топчидер – Раковица – Ресник, од сутра редовна линија БГ воза између Ресника и Београд Центра

Инфраструктура железнице Србије“ je у року, како је и планирано, до 13. априла 2018. gодине, завршила радове на модернизацији деонице Распутница Г (Топчидер) – Раковица – Ресник, неопходне за функционисање железничког саобраћаја.

Захваљујући реконструкцији ове деонице пруге, од сутра, 13. априла, успоставља се редовна линија БГ Воза, на релацији Ресник – Београд Центар – Ресник.

Радови на модернизацији седам и по километара електрифициране, двоколосечне пруге Распутница Г – Раковица – Ресник обухватили су реконструкцију и замену грађевинске и електротехничке инфраструктуре на овој деоници.

Реконструкцијом ове деонице, која је започела 30. марта 2017. године, били су обухваћени и прилагођавање висине перона  БГ Воза у станици Раквица, сређивање перона и надстршница у стајалишти Кијево – Кнежевац, затим изградња подходника и доградња станичне зграде, као и гараже са једним помоћним колосеком у станици Ресник, као и модернизација три путна прелаза и реконструкција два пропуста.      

Реч је о првој озбиљнијој реконструкцији ове пруге на међународном Коридору 10 у протеклих тридесет година.

 

Вредност посла износи око 23,8 милиона евра, а финансирање је обезбеђено из кредита Европске банке за обнову и развој.

Извођач радова била је кинеска компанија „China civil engineering construction corporation“, а овај пројекат био је и први посао једне кинеске компаније на реконструкцији железничке инфраструктуре у Србији.

Реконструкцијом ове деонице решава се јужни излаз из београдског железничког чвора и повезују два значајна железничка правца кроз Србију, пруге од Београда ка Нишу и Бару. Истовремено, реализацијом овог пројекта повећава се и пропусна моћ београдског чвора, а радови су извођени у условима редовног функционисања железничког саобраћаја.

Захваљујући модернизацији ове пруге, грађани насеља Ресник, у београдској општини Раковица, по први пут биће повезани возовима градске железнице БГ Воз са центром града.

У петак, 13. априла, успоставља се редовна линија БГ Воза на релацији Ресник – Београд Центар – Ресник.

Из Ресника ће свакодневно бити укупно седамнаест полазака до Београд Центра.  Први полазак биће у 6.00 сати, а затим на сваких сат времена све до 22.00 сата.

Из Прокопа ће први БГ Воз ујутру полазити за Ресник у 06.30 сати, а затим на сваких сат времена све до последњег поласка у 21.30 сати.

Вожња БГ Возом између Ресника и Београд Центра траје 18 минута, а на овој релацији воз ће стајати још и у Кијеву, Кнежевцу и Раковици.

Када средином године започну интензивнији радови на модернизацији пруге Београд Центар – Земун, биће успостављена редовна линија градске железнице између Ресника и Овче.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Актуелни догађаји, Вести.