Допринос безбедности саобраћаја у Малој Крсни

Нешто мање од 100 ученика од првог до четвртог разреда основне школе „Ђура Јакшић“ учествовало је данас у акцији „Правилно је безбедно“, коју је организовала „Инфраструктура железнице Србије“.

Иако је реч о јединој основној школи у Малој Крсни, млађим основцима ово предавање сигурно ће бити од велике користи, с обзиром да ће се управо у овом граду током 2018. године реализовати значајни текући и инвестициони радови на железничкој инфраструктури.

Наиме, ове године предстоји модернизација 59 километара дуге пруге Јајинци – Мала Крсна, укључујући и обнову железничке станице у Малој Крсни. Истовремено, предвиђен је и ремонт око осам километара дуге пруге Мала Крсна – Пожаревац.

Захваљујући свему томе, брзина возова кроз овај град биће у наредном периоду повећана, због чега је додатно неопходно правилно и безбедно понашање на путним прелазима и у близини пруге најмлађих учесника у саобраћају.

-Безбедност ученика нам је изузетно важна. Велики број ученика наше школе свакодневно прелази преко пруге и путних прелаза, и зато нам је акција „Правилно је безбедно“ изузетно значајна. Подржавамо ову акцију, јер је деци едукација стално потребна, .- рекла је Слађана Ћирковић, директор Основне школе „Ђура Јакшић“

С обзиром да је реч о граду који се налази на железничком Коридору 10 дневна фреквенција возова је велика, па кроз Малу Крсну свакодневно пролази преко четрдесет путничких и теретних возова, а постоји и осам путних прелаза. Зато је максимално поштовање свих прописа и правилно поступање најбољи начин да се очува безбедност учесника у саобраћају на путним прелазима и у близини пруге.

Едукативни тим „Инфраструктуре железнице Србије“ представио је основцима у Малој Крсни мултимедијалну презентацију и одржао предавање о безбедности на путним прелазима и у пружном појасу, у оквиру друштвено одговорне кампање „Правилно је безбедно“. Циљ ових предавања је да се деца кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања у близини железничке инфраструктуре, како би се превенцијом смањио број несрећа на путним прелазима.

Осим што су заинтересовано пратили предавање и активно учествовали у њему, основци из Мале Крсне су са посебним занимањем слушали излагање отправника возова из овог града Милоша Миленковића, који им је говорио о свом позиву и железници, а посебно о понашању на конкретним путним прелазима у овом граду.

„Инфраструктура железнице Србије“ наставља да акцију „Правилно је безбедно“ реализује у основним школама широм земље, па ће у задњој недељи марта едукативни тим ове компаније обићи Ваљево, Шабац и београдску општину Раковица.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .