Акција „Правилно је безбедно“ у Раковици још значајнија због модернизације пруге

„Инфраструктура железнице Србије“ успешно је данас, 29. марта у београдској општини Раковица наставила друштвено одговорну кампању под називом „Правилно је безбедно“, намењену ученицима млађих разреда основне школе, са циљем повећања безбедности на путним прелазима и у близини пруге.

Едукативни тим „Инфраструктуре железнице Србије“ одржао је предавања у Основној школи „14. октобар“ у насељу Кнежевац и у Основној школи „Коста Абрашевић“ у насељу Ресник, а било је обухваћено укупно око 400 ученика.

„Инфраструктура железнице Србије“ акцију „Правилно је безбедно“ покренула је средином марта и у претходних петнаестак дана њоме је већ било обухваћено око две и по хиљаде млађих основаца широм Србије.

Данашња предавања у раковачким основним школама од изузетног су значаја, јер је на овој територији у току модернизација пруге Топчидер – Раковица – Ресник, која је започела 30. марта прошле године. С обзиром да је завршетак радова вредних око 23,8 милиона евра, који се финансирају из зајма Европске банке за обнову и развој, планиран за 13. април, за ученике раковачких основних школа предавање о правилном и безбедном понашању на путним прелазима и у близини пруге било је више него потребно и корисно. Наиме, након завршетка модернизације ове пруге, између Ресника и Овче почеће да саобраћају и возови београдске градске железнице БГ Воз, па ће број и брзина путничких композиција на овој територији бити знатно повећан.

У Основној школи „14. октобар“ у београдском насељу Кнежевац, предавањима је било обухваћено око 150 ученика, а у Основној школи „Коста Абрашевић“ око 250 ученика млађих разреда.

Акцију „Правилно је безбедно“ организује „Инфраструктура железнице Србије“, са циљем превенција несрећа на путним прелазима. Циљ ове мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања на путним прелазима и у близини железничке инфраструктуре.

Акције ће бити организоване у оним општинама и градовима где је фреквенција железничког саобраћаја највећа, као и тамо где су се до сада догађале несреће на путним прелазима, а посебно и у оним деловима Србије у којима ће након модернизације бити значајно повећана брзина возова или након више година ревитализована пруга и поново успостављен путнички железнички саобраћај.

„Инфраструктура железнице Србије“ акцију организује у оквиру међународне железничке организације ILKAD, која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима, а под покровитељством Међународне железничке уније.

Posted in Опрез! Изабери живот! and tagged .