Делегација Европске мреже железничких полиција посетила Београд

Унапређење и интензивирање сарадње железничких полиција у Европи ради превенције и сузбијања прекограничног криминала, безбедоносни изазови које са собом носи тероризам, међународно повезивање, размена информација и искустава и свеобухватна контрола мигрантских рута биле су само неке од тема о којима је разговарано приликом посете Београду делегације Европске мреже железничких полиција RAILPOL-a, коју је предводио председник ове организације Берт Вестланд.
-Иако Србија није чланица Европске Уније, њен значај је велики за Европску мрежу железничких полиција због географског положаја и важне раскрснице путева и коридора. Зато је и иницијатива Србије да приступи RAILPOL-у веома добро прихваћена у Савету ове организације, – изјавио је Берт Вестланд, председник RAILPOL-a приликом обиласка железничке станице Београд и разговора са представницима Центра за безбедност „Инфраструктуре железнице Србије“, МУП-а Србије и Полицијске испоставе за безбедност на железници.


RAILPOL је међународна организација, која је задужена за обављање полицијских послова на железници у земљама чланицама ЕУ. Циљ ове организације представља унапређење и интензивирање сарадње железничких полиција у Европи ради превенције и сузбијања прекограничног криминала. Ова организација основана је 2003. године, како би била задовољена све већа потреба за међународном сарадњом између партнера који перманентно обављају своје послове у железничкој полицији. Рад ове организације субвенционише Европка Комисија.
Значај чланства у RAILPOL-у је утолико већи јер се ова организација бави полицијском и царинском сарадњом ради заштите грађана од криминала на локалном, европском и међународном нивоу, што подразумева и сарадњу националних полиција.
Представници МУП-а Србије су том приликом указали на неопходност међународног повезивања и истакли изузетно добру сарадњу са Центром за безбедност „Инфраструктуре железница Србије“. Управо због тога изузетно је велика потреба размене искустава и пренос информација ради превазилажења и онемогућавања узрока и последица немилих догађаја.
Представници Центра за безбедност „Инфраструктуре железнице Србије“ као пример сарадње навели су потребу за свеобухватном контролом миграната на познатим рутама, а посебно на територији и објектима који припадају „Инфраструктури железнице Србије“.

Posted in Међународна сарадња.