Приоритети естонског председавања ЕУ

Естонија је 1. јула преузела од Малте председавање Саветом Европске уније. Ово је њено прво председавање, чији је мото „Јединство кроз равнотежу“.

У свом програму председавања, Естонија је навела четири приоритета:

  • Отворена и иновативна европска економија
  • Унапређење безбедности
  • Развој дигитализације и слободан проток информација
  • Инклузивна и одржива Европа

Када је реч о првом приоритету, ту пре свега Естонија даје акценат развоју економије  уз јачање основних четири врста слобода или начела ЕУ: слободан промет робе, људи услуга и капитала. Уједно, како се истиче, радиће се на поједностављењу процеса за започињање новог пословања у оквиру европских земаља, као и на поштовању конкурентности.

Унапређење безбедности, као други приоритет естонског председавања подразумева јачање борбе против тероризма и организованог криминала, јачање безбедности на границама уз коришећење модерних технологија и информационих система, као и суочавање са проблемом миграција.

Естонија је велики значај дала дигитализацији и њеној примени у области транспорта. Током свог председавања трудиће се да отклони све врсте препрека у погледу успостављања ефикасног транспортног система и електронског вида трговине и услуга.

Четврти принцип подразумева унапређење социјалне унклузије, као и једнаких могућности на тржишту рада. Такође, у оквиру овог сегмента приоритет је дат пружању могућности за добијање високог образовања у ЕУ и уошште стицању додатних вештина.

Подсећања ради, Савет Европске уније је једна од три најважније институције за доношење одлука у оквиру Европске уније. Самим тим и председавање овом институцијом, представља важан задатак за саму земљу која је на челу. Председавање одређене земље Саветом ЕУ подразумева да ће она бити одговорна за дефинисање приоритета и стратегија Савета, који су од интереса за све земље чланице. Поред тога, биће надлежна за организовање свих састанака и радних група ове институције. Председавање Европском унијом се организује по систему ротације, на сваких шест месеци. На крају године Естонија ће предати председавање Бугарској.

Извор: институције Европске уније

Posted in Међународна сарадња and tagged .