Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић посетила „ЦДУ“ Топчидер

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић у присуству државног секретара у МГСИ, Миодрага Поледице, обишла је данас највећи Центар даљинског управљања Топчидер, из којег се надгледа напајање електричном енергијом на близу две трећине од укупно електрифицираних пруга на територији Србије.  Делегацију из Владе РС дочекао је генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д., Душан Гарибовић, у присуству генералних директора осталих железничких друштава.

Потпредседница владе РС и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић посетила „ЦДУ“ Топчидер

Генерални директор, Душан Гарибовић, известио је потпредседницу Владе РС, о тренутном стању на српским пругама и напоменуо да надлежне и стручне службе реагују и отклањају последице настале услед изузетно ниских температура и временских непогода, на најбољи начин и у најкраћем року, како не би долазило до поремећаја железничког саобраћаја.

О основној улози Центра даљинског управљања Топчидер, присутнима је говорио Драган Окановић, директор Сектора за електротехничке послове и истакао да је у сваком тренутку обезбеђено поуздано напајање електричном енергијом и редован саобраћај електро вучом.  ЦДУ Топчидер, пуштен у рад 1970. године и један је од три центра даљинског управљања,  поред ЦДУ Нови Сад и ЦДУ Ниш. У њега је уграђена опрема произвођача Сименс, која је и данас, после 46 година, у функцији.

Генерални директор, Душан Гарибовић, известио је Потпредседницу Владе РС, о тренутном стању на српским пругама и напоменуо да надлежне и стручне службе реагују и отклањају последице настале услед изузетно ниских температура и временских непогода, на најбољи начин и у најкраћем року, како не би долазило до поремећаја железничког саобраћаја. О основној улози Центра даљинског управљања Топчидер, присутнима је говорио Драган Окановић, директор Сектора за електротехничке послове и истакао да је у сваком тренутку обезбеђено поуздано напајање електричном енергијом и редован саобраћај електро вучом. ЦДУ Топчидер, пуштен у рад 1970. године и један је од три центра даљинског управљања, поред ЦДУ Нови Сад и ЦДУ Ниш. У њега је уграђена опрема произвођача Сименс, која је и данас, после 46 година, у функцији.

Из овог центра врши се управљање и надзор на енергетским постројењима електро вуче на пругама: Београд – Шид, Београд – Младеновац – Лапово, Београд – Мала Крсна – Велика Плана (Мала Крсна – Смедерево, Мала Крсна – Пожаревац), Београд – Панчево – Војловица, Београд – Врбница, Пожега – Чачак – Краљево, Обилазна пруга Батајница – Сурчин – Ресник и пругама комплетног  Београдског Чвора (БГ воз и БЕО воз).

Потпредседница владе РС и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић посетила „ЦДУ“ Топчидер

Након симулације функционисања система у ванредним ситуацијама, потпредседница Владе РС је закључила да железнички саобраћај функционише добро у тешким временским условима какве имамо последњих дана.

* * *

Изјава генералног директора Душана Гарибовића за ТВ Пинк поводом стања на српским пругама током ледених дана.

Posted in Вести and tagged .