12. годишњи министарски састанак о развоју и индикативном проширењу ТЕN-Т свеобухватне и главне мреже Западног Балкана

У организацији SEETO Секретаријата и тима европске комесарке за транспорт г-ђе Виолете Булц, одржан је Дванаести годишњи састанак министара транспорта земаља чланица SEETO организације, у Бриселу 6. децембра 2016. године.

Дванаести годишњи састанак министара транспорта земаља чланица SEETO организацијe

Састанку су присуствовали представници Европске комисије, међународних финансијских институција, релевантних међународних и регионалних организација и инстакнутих експерата из области транспорта.

У име „Инфраструктурe железнице Србије“ а.д. састанку је присуствовао овлашћени представник г-дин Горан Радосављевић, задужен за сарадњу са SEETO Секретаријатом

Горан Радосављевић

У фокусу овогодишњег састанка министара земаља чланица SEETO организације (Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, БЈР Македоније, Србије и Косова*) били су заједнички приоритетни циљеви  за стварање безбедних путева у 2017. години. С тим у вези,  министри или њихови овлашћени представници, упознали су присутне учеснике конференције са предузетим активностима у вези са поменутом темом. У наставку су у организацији Међународне федерације путева (IRF) одржана две дискусије о следећим темама: Смањивање саобраћајних повреда кроз ефикасно управљање брзином и изградња нових путева и модели управљања у Југоисточној Европи.

Представници Европске комисије г-ђа Виолета Булц, европска комесарка за транспорт и г-дин Јоханес Хан, европски комесар за европску добросуседску политику и приступне преговоре у својим излагањима истакли су посвећеност ЕУ политици даљег проширења и похвалили напредак SEETO региона у процесу европских интеграција. Нагласили су такође да је Европска комисија у том смислу, а сходно предходним одукама са Бечког (август 2015.) и Париског самита (јул 2016.) земаља Западног Балкана и ЕУ определила милијарду евра за кофинансирање инфраструктурних пројеката у земљама Западног Балкана. Поменути фонд намењен је имплементацији предложених приоритетних пројеката сходно утврђеној агенди за повезивање земаља Западног Балкана. Поменути високи представници Европске комисије упознали су присутне и да су убрзане активности на скором формирању  Транспортне заједнице између земаља Југоисточне Европе и ЕУ. У њиховим излагањима је између осталог наглашено да се Србија охрабрује да настави процес даље либерализације железничког тржишта и покрене активности на иновирању међудржавног споразума о граничној контроли са Републиком Бугарском, као и осталим суседним земљама у циљу бржег протока роба и путника.

Званични Закључци са 12. годишњег министарског састанка биће доступни на интернет страници SEETO Секретаријта на адреси http://www.seetoint.org/seeto-12th-amm-annual-minister-meeting-held-in-brussels/ .

Posted in Међународна сарадња and tagged .