ОДРЖАНА 65. ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА COLPOFERA У ЉУБЉАНИ

Генерална скупштина организације за железничку безбедност Colpofer, која окупља експерте за железничку безбедност, одржана је у Љубљани 17 и 18. новембра ове године, у организацији Словенских железница (SŽ).

ОДРЖАНА 65. ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА COLPOFERA У ЉУБЉАНИ

Скупштину су отворили Милан Јеленек, генерални директор и Франко Фиумара, председник Colpofer-a. Након поздравне речи представљена је презентација о безбедносној организацији и активностима Словенских железница, док је о новим претњама Словенским железницама говорио г-дин Алберт Чернигој из Министарства унутрашњих послова Словеније. О железничкој безбедности и критичној инфраструктури говорио је професор др Дамир Чрнчец, декан Више школе за државне и европске студије у Словенији.

О перспективама јавно-приватних партнерстава у области железничке безбедности, говорио Јоhn Laene, председник Европске мреже железничке полиције „RAILPOL“. Затим је било речи о безбедносној организацији управљача железничке инфраструктуре Шведске „Trafikverket“ и Удружења железничких превозника Велике Британије (ATOC).

Представљене су најновије информације о активностима Експертске групе за безбедност копненог саобраћаја (LANDSEC) у погледу железничке безбедности, активности Платформе за безбедност, коју води Међународна унија железница (UIC) и најновије информације о политици безбедности, које је представила Алена Хавлова у име Заједнице европских железница и инфраструктурних компанија (CER).

Другог дана Скупштине одржани су састанци експертских група за антитерористичке и екстремистичке активности,  управљање догађајима, сајбер криминал, графите, контролне собе.

Дан уочи одржавања Генералне скупштине, 16. новембра, посебно је заседала Радна група за безбедност на Паневропском Коридору X, на којој је дискутовано о утицају миграција на железнице Западног Балкана у 2015/16. Председавајућа Групом Дора Мезек Кукец, између осталог, изнела је значај активног учешћа „Инфраструктура железницe Србије“ а.д. у раду Групе. На поменутим састанцима “Инфраструктуру железнице Србије“ а.д. заступао је Дејан Ђуричанин, директор Центра за унутрашњу безбедност и заштиту.

 

 

Posted in Међународна сарадња and tagged .