Бежични сензори, решење повећања безбедности на путним прелазима

Ради повећања безбедности на путним прелазима, стручњаци Института за железничка истраживања (IRR), Универзитета Хадерсфилд из Велике Британије, осмислили су пројекат примене самонапајајућих бежичних сензора у ове сврхе.

Бежични сензори, решење повећања безбедности на путним прелазима

У Институту сматрају да би се коришћењем ових сићушних, бежичних сензора, повећала безбедност на путним прелазима и смањили трошкови уградње и одржавања, с обзиром да се сензори напајају електричном енергијом, насталом од вибрација колосека услед приближавања возова. Након што су демонстрирали изводљивост коришћења бежичних сензора за контролу аутоматских путних прелаза, стручњаци Института ће разговарати са партнерима из индустријског сектора, који могу да помогну да се овај пројекат реализује у пракси.

Сматра се, да би се применом система бежичних сензора у Великој Британији која има 6.599 путних прелаза, трошкови уградње и одржавања смањили са 500.000 на мање од 20.000 фунти.

Такође је истакнуто, да поред основне сврхе детекције возова на основу вибрација, бежични сензори могу бити коришћени и за праћење техничког стања пруге.

Извор: European Railway Review, август 2016.

Posted in Међународна сарадња and tagged .