Поново успостављен саобраћај ка Црној Гори санацијом оштећеног тунела „Петровац“ на барској прузи

Од данас, 22. августа 2016. године, поново се успоставља саобраћај на барској прузи, захваљујући успешно завршеном првом делу санације по урађеном пројекту у тунелу „Петровац“ код  Велике Жупе, између станица Пријепоље и Лучице, који је претрпео велика оштећења 7. августа 2016. године услед обилних падавина.

Имајући у виду међудржавни значај барске пруге, уложени су огромни напори, како запослених у „Инфраструктури железнице Србије“ а.д., тако и ангажовањем специјализоване грађевинске фирме „ДИБ – Бучје“ д.о.о. Књажевац, као извођача радова, да се овакав подухват заврши у рекордно кратком року.

Радови на рашчишћавању и поправци тунела кренули су тек четвртог дана, јер  је до тада приступ унутрашњости био немогућ због непрекидног обрушавања земљаног материјала. Поправљен је обрушени део калоте тунела, пречника око три метра, постављене су ременате (челични прстенови за облагање тунела), убушени анкери и извршено инјектирање тунела, повезана је покидана контактна мрежа и замењени оштећени прагови и колосек.

Извршена интервенција је уједно припрема за пројекат комплетне санације тунела, чија је израда у завршној фази, а која ће се одвијати без обуставе и ремећења реда вожње железничког саобраћаја.

Posted in Протекли догађаји and tagged .