Potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlović potpisala evropsku Deklaraciju o bezbednosti železnice, dokument potpisala i „Infrastruktura železnice Srbije“

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, Piter Mim, IPA menadžer projekta iz Evropske agencije za železnicu, i Lazar Mosurović, direktor Direkcije za železnice potpisali su 13. novembra u Beogradu Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi evropske železnice.

Deklaracija je potpisana u  okviru IPA Samita za potpisivanje Izjave o bezbednosnoj kulturi evropske železnice, a potpisivanju je prisustvovao i Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

“Strateški interesi Vlade Srbije jesu razvoj i ulaganje u železnički saobraćaj i unapređenje bezbednosti saobraćaja. U prethodnih nekoliko godina uradili smo mnogo – od restrukturiranja železničkih preduzeća do investiranja u železnicu”, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da pre sedam-osam godina nismo mogli ni da razmišljamo o ovoj temi, jer situacija u srpskim železnicama nije bila ni blizu minimalnih uslova rada i bezbednosti.

“Regionalno povezivanje je suština budućeg razvoja i zato je važno što su danas sa nama prijatelji iz svih zemalja regiona. Razmenićemo iskustva, ali i razgovarati o unapređenju zakonodavnog okvira. Naš cilj je da vratimo putnike u železnički saobraćaj i povećamo efikasnost karga”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da Srbija treba da iskoristi svoj potencijal i da, kao što je nezaobilazna ruta između istoka i zapada u drumskom saobraćaju, tako treba i železnicu da vratimo na mapu evropskih železnica.

Upitana da prokomentariše inicijativu o „Malom Šengenu“, Mihajlovićeva je rekla da je uprkos raznoraznim razmišljanjima i kritikama, ova inicijativa pobudila mnogo interesovanja,  jer nijedna zemlja u regionu nema veći interes od toga da obezbedi da građani ostanu u svojim državama i da žive bolje i kvalitetnije. 

Mali Šengen je inicijativa koja za cilj ima ekonomsko povezivanje u regionu. Prošlost ne možemo da vratimo, ali treba da mislimo na budućnost, a to je bolji život naših građana”, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović. 

“Važno je da obezbedimo brži protok robe i ljudi i da granične prelaze učinimo bržim i efikasnijim. Nije dovoljno da ulažemo u auto-puteve, železničke i vodne koridore ako nam prelazi nisu bolje organizovani. Ministarstvo koje vodim radiće sa kolegama iz drugih zemalja na uspostavljanju regionalnog taga za brzi prolaz vozila na autoputevima u regionu, a daćemo doprinos da prelazak na graničnim prelazima bude brži”, rekla je Mihajlovićeva.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, rekao je da Unija veliki značaj pridaje bezbednosti i povezivanju, te čestitao Vladi Srbije i Evropskoj agenciji za železnice na današnjem potpisivanju Deklaracije o bezbednosnoj kulturi.

“Povezivanje je suštinski važan element za bezbednost u saobraćaju. Železnice predstavljaju zeleniji način transporta i doprinose bezbednosti i efikasnosti saobraćaja. U prethodnih par godina EU je uložila više od milijardu evra u Srbiju u oblasti transporta i nastavićemo da pružamo podršku. Pozdravljam i čestitam Vladi Srbije završetak poslednje deonice na Koridoru 10, na auto-putu za Bugarsku”, rekao je Fabrici.

Lazar Mosurović, direktor Direkcije za železnice, istakao je da današnjim potpisivanjem ove deklaracije železnice Srbije postaju deo velike evropske železničke porodice.

“Bezbednost saobraćaja briga je svih železnica Evrope i u interesu svih je da nastavimo da radimo na tome. Direkcija za železnice poštuje procedure EU i usklađuje svoje propise sa evropskim. Danas će Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi potpisati više od 35 institucija iz zemlje i regiona”, rekao je Mosurović.

IPA samit organizovali su Železnička agencija Evropske Unije i Direkcija za železnice Rerpublike Srbije.

Na IPA samitu danas u Beogradu Izjavu o bezbednosnoj kulturi evropske železnice potpisalo je ukupno 35 železničkih kompanija i institucija iz Srbije i regiona. Pored Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Direkcije za železnice,  ovu deklaraciju potpisalo je ukupno 19 železničkih kompanija, državnih i obrazovnih institucija iz Srbije, kao i 17 državnih i privatnih kompanija iz BiH, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Evropsku izjavu o bezbednosti železnice potpisala je danas i „Infrastruktura železnice Srbije“, a ovu deklaraciju u ime kompanije potpisao je generalni direktor Miroljub Jevtić.

Izjavu o bezbednosnoj kulturi evropske železnice do sada je potpisalo više od  sto železničkih institucija i kompanija iz Evrope.

Ova izjava svedoči o posvećenosti lidera i nadležnih organa čitavog evropskog železničkog sektora podizanju svesti i promovisanju pozitivne bezbednosne kulture. Pozitivna bezbednosna kultura jača efekte sistema upravljanja bezbednošću, unapređujući time sposobnost i efikasnost upravljanja bezbednošću.

Objavljeno u Vesti