Održana generalna skupština RAIL NET EUROPE (RNE)

Na Generalnoj skupštini RNE (Železnička mreža Evrope – zajednička organizacija evropskih upravljača železničke infrastrukture i tela za dodelu trasa) održanoj 16. maja u Šopronu, pored statutarnih pitanja, finasijskog izveštaja za 2017. i budžeta za 2019. godinu, raspravljano je o nizu pitanja zakonodavne ali i operativne prirode, značajnih za upravljače železničke infrastrukture Evrope.

Tako je usvojena regulativa za članstvo i korisnički ugovor projekta TCR (privremena ograničenja korišćenja kapaciteta), korisnički sporazum za formu izveštavanja TIS informacionog sistema, Akcioni plan i koncept pilot faze projekta TTR; Predlog projekta „usklađivanja TSI na PCS (sistem koordinacije trasa RNE) interfejs“  i uzimanje u obzir predloga „migracije PaP (Unapred ugovorene trase) na TTR (ponovna izrada međunarodnog reda vožnje)“ i drugo.

Posebno je bilo reči o usvajanju smernica o TCR, predlogu o puštanju u rad  pilot verzije TCR alata u 2018. godini, priručniku za upravljanje međunarodnim vanrednim situacijama i njegova implementacija za red vožnje 2019 kao i o Izmenama zajedničke sadržine i forme Izjave o mreži.

„Infrastrukturu železnice Srbije“, koja je punopravni član RNE od 01.07.2016. godine, na generalnoj skupštini ove organizacije predstavljali su Nemanja Tošić i Marko Jeremić, zamenici direktora Sektora za pristup železničkoj infrastrukturi.

Nakon sastanka ažurirana je mapa o uspostavljanju međunarodnih železničkih koridora za konkurentni prevoz robe koja uključuje i očekivana proširenja 2020. godine (na mapi prikazana isprekidanim linijama).

RFC 10 – Alpi – Zapadni Balkan

izvor: http://www.rne.eu/rneinhalt/uploads/Rail-Freight-Corridors-RFCs-Map-Printable-version.jpg

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .