U akciji „Pravilno je bezbedno“ u Lazarevcu učestvovalo preko 600 osnovaca

Preko 600 učenika iz dve osnovne škole učestvovalo je u edukativnoj, društvenoj odgovornoj kampanji „Pravilno je bezbedno“, koju je „Infrastruktura železnice Srbije“ organizovala 20. marta u Lazarevcu za mlađe osnovce, sa ciljem povećanja bezbednosti u železničkom saobraćaju na putnim prelazima i u blizini pruge.

Multimedijalnu prezentaciju o pravilnom i bezbednom ponašanju na železnici tim edukatora „Infrastrukture železnice Srbije“ održao je u lazarevačkim osnovnim školama „Knez Lazar“ i „Vojislav Voka Savić“. U svakoj od ovih škola održana su po dva predavanja.

U Osnovnoj školi „Knez Lazar“ edukativnim predavanjima prisustvovalo je oko 460 učenika od prvog do četvrtog razreda, koji su zainteresovano pratili i aktivno učestvovali u prezentaciji.

U ovoj školi osnovanoj pre nepunih četvrt veka, prezentaciju je pratilo više od polovine učenika.

-Ovakve akcije u školi uvek pozdravljamo. Kroz nastavni program deca se upoznaju sa osnovama saobraćaja, ali to nije dovoljno. Susreti sa ljudima iz te oblasti i iskustva koja oni mogu da prenesu učenicima sigurno je da pomažu deci da shvate, razume i prihvate pravila bezbednog ponašanja na železnici. Već danas kao aktivni učesnici u saobraćaju, a sutra kao vozači, sigurno je da će se susretati sa železnicom i treba da znaju kako da se ponašaju, – rekla je Gordana Milosavljević, psiholog Osnovne škole „Knez Lazar“ i predložila da se za učenike u okviru ove akcije organizuju i različiti vrste simulacija.

I 160 učenika prvog i trećeg razreda Osnovne škole „Vojislav Voka Savić“ pažljivo je pratilo prezentaciju o bezbednosti na putnim prelazima, postavljajući stručnom timu „Infrastrukture železnice Srbije“ veliki broj zanimljivih pitanja o železnici i vozovima.

Na kraju prezentacije učenici ove škole pokazali su da su naučili šta je pravilno i bezbedno ponašanje na putnim prelazima i u blizini pruge.

Rukovodioci, učiteljice i osoblje lazarevačkih škola dali su pun doprinos uspehu akcije u ovom gradu.

A, osim pohvala za samu inicijativu i akciju „Infrastrukture železnice Srbije“, oni su izneli i predloge kako da ona još raznovrsnije bude organizovana i time potvrdili veliku zainteresovanost za bezbednost u železničkom saobraćaju.

-Iako naši učenici nemaju mnogo kontakta sa železnicom, ovakva akcija je korisna i značajna. S obzirom da prezentaciju prate i učenici prvog i drugog razreda, bilo bi dobro organizovati neku vrstu poligona, na kojem bi se đaci susreli sa realnim situacijama na putnim prelazima, a samu edukaciju obogatiti i živim snimcima putnih prelaza ili nekih elemenata na kojima železnica želi da stavi akcenat. U svakom slučaju podržavam akciju, a svaki vid obrazovanja i informisanja učenika bilo kog uzrasta je dobro došao, – rekla je povodom akcije učiteljica Biljana Šutić, iz Osnovne škole „Vojislav Voka Savić“.

„Infrastruktura železnice Srbije“ akciju „Pravilno je bezbedno“ nastavlja ove nedelje u Odžacima ( 21. mart) i u Maloj Krsni (23. mart), a prethodnim edukativnim predavanjima u osnovnim školama u Požarevcu, Lajkovcu i Lazarevcu bilo je obuhvaćeno skoro 1.200 učenika mlađih razreda osnovnih škola.

Posted in Oprez! Izaberi život! and tagged .