Potpisan memorandum o strateškom partnerstvu i zajedničkim projektima sa ruskim železnicama

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, i generalni direktor “Ruskih železnica” Oleg Belozjorov, potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razvoju odnosa strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih železničkih projekata, i najavili nastavak saradnje na novim projektima.

Pre potpisivanja memoranduma, Mihajlovićeva i Belozjorov dali su, posredstvom video-linka, znak za početak radova na tunelu Čortanovci, jednom od najsloženijih objekata na deonici pruge Beograd – Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, na kojima radove izvodi „RŽD Internešnl“, kompanija „Ruskih železnica“.

“Ovo je važan dan za srpske železnice i za našu zemlju jer smo počeli radove na vrlo teškom tunelu, dužine 2,2 kilometra, i potpisali memorandum koji će nam omogućiti da nastavimo saradnju na novim projektima”, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Vladi Srbije.

Ona je rekla da je sve što je urađeno sa “Ruskim železnicama”, koje su jedna od najboljih svetskih kompanija u ovoj oblasti, rezultat partnerstva Vlade Srbije, ruskih i srpskih železnica, koje traje već dugi niz godina.

“Budućnost naše saradnje su novi projekti, pre svega dispečerski centar u Topčideru, koji je važan jer želimo da železnica bude dominantan vid saobraćaja. Takođe, “Ruske železnice” zainteresovane su i za izgradnju pruge od Aerodroma “Nikola Tesla” do grada”, rekla je Mihajlovićeva.

Generalni direktor i predsednik Uprave “Ruskih železnica” Oleg Belozjorov zahvalio je Vladi Srbije na tome što je imala poverenja u ovu kompaniju i poverila joj realizaciju velikih projekata.

“Za protekle četiri godine rekonstruisali smo oko 200 kilometara pruga i sve smo završavali pre roka. Bez podrške Vlade to ne bi bilo moguće, a zahvalio bih i potpredsednici Vlade na njenom ličnom učešću u realizaciji projekata, što predstavlja najviši vid partnerstva”, rekao je Belozjorov.

On je dodao da će memorandum koji je danas potpisan dodatno proširiti horizont saradnje dve strane i ponuditi nove mehanizme za realizaciju projekata.

 

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da je jedan od pravaca u kojem treba proširivati saradnju dve zemlje oblast infrastrukture, i to u delu visokih tehnologija, koja ide u korist ne samo država, već i građana koji će ih koristiti, kao i privrede, jer povećava konkurentnost dve zemlje.

 

 

Objavljeno u Aktuelni događaji, Vesti