Slovačko predsedavanje Evropskom unijom

Slovačka je od 1. jula 2016. godine preuzela predsedavanje Evropskom unijom od Holandije. Tokom predsedavanja, prioritet ove zemlje biće obnavljanje poverenja građana u Evropsku uniju.

Kada je reč o železničkom sektoru, Slovačka će podržati odluku evropskih institucija u pogledu pripreme nove Konvencije o organizaciji za železničku saradnju. U oblasti digitalizacije, koja se nalazi na vrhu prioriteta Evropske komisije i železničkog sektora, predviđen je nastavak aktivnosti na uspostavljanju Jedinstvenog digitalnog tržišta. Takođe, nastaviće se pregovori u vezi sa revizijom Sistema trgovanja emisijama EU (EU ETS) i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, imajući u vidu da je železnica, kao veliki korisnik električne energije, indirektno uključena u ETS.

Predsedništvo planira da održi sastanak sa Odborom za transport i turizam (TRAN) 12. jula 2016. godine i da o rezultatima pregovora izvesti predstavnike međunarodnih železničkih organizacija.

Podsećanja radi, Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER) ima vodeću ulogu u zastupanju interesa železnica pred instiitucijama EU. Planirano je da se 28. novembra 2016. godine održi poseban sastanak predstavnika CER i Predsedništva EU. CER će svoje članice obavestiti o rezultatima sastanka.

Izvor: CER

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .