Tunel Gotard pušten u saobraćaj posle 17 godina gradnje

Najduži i najdublji železnički tunel na svetu zvanično je otvoren 1. juna 2016. godine u Švajcarskoj, skoro sedam decenija pošto je prvi put zamišljen, te nakon 17 godina aktivne izgradnje.

Tunel Gotard pušten u saobraćaj posle 17 godina gradnje

Švajcarski, 57 kilometara dugački tunel Gotard (Gotthard Base Tunnel), ukupne vrednosti 10 milijardi evra, izgradio je konzorcijum koji uključuje švajcarsku filijalu turske kompanije RenKons (RenCons), Hajtkamp Svis (Heitkamp Swiss). Glavne izvođače u projektu činili su Alpik (Alpiq), Balfor Biti (Balfour Beatty) i Tales (Thales), kao i pomenuti Hajtkamp.

Gotard je pomračio slavu japanskog 53,8 kilometra dugačkog tunela Seikan (Seikan) i sada predstavlja najduži i najdublji tunel na svetu, dotičući 2,3 kilometra pod zemljom u tački maksimalne dubine.

Po Internet prezentaciji projekta, cilj ovog tunela je smanjenje vremena putovanja, olakšanje putnog saobraćaja i preusmeravanje tereta sa zagađujućeg kamionskog transporta između severa i juga Evrope. Železnička mreža EU će otvaranjem tunela i prečice kroz Alpe dobiti veliki podsticaj, posebno na relaciji od Nemačke do Italije.

Tunel Gotard pušten u saobraćaj posle 17 godina gradnje

Kada se (u decembru 2016. godine) otvori za komercijalne usluge, dvosmerni tunel Gotard će preuzimati do 260 teretnih vozova i 65 putničkih vozova dnevno. Na taj način će se vreme putovanja između Ciriha i Milana smanjiti za jedan sat. Takođe, baš kao neviđeni inženjerski poduhvat, železnički tunel Gotard je pohvaljen i kao trijumf koncepta očuvanja životne sredine.

Švajcarska železnica je objavila da je za postavljanje pragova bilo potrebno 43800 sati neprekidnog rada grupe od 125 radnika u tri smene. Na vrhuncu izgradnje, čak 2.600 radnika učestvovalo je u projektu. Dva tunelska otvora su povezana u oktobru 2010. godine, nekih 11 godina nakon prve eksplozije koja je, u prošlom veku, označila početak izgradnje tunela.


Vest je preuzeta sa sajta RailyNews. Infografika je preuzeta sa ćijukaličnog naloga Violete Bulk (Violeta Bulc).

Posted in Međunarodna saradnja and tagged .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aritmetiku na sunce! *