УПОЗОРЕЊЕ: Под напоном новоизграђена контактна мрежа на брзој прузи између Новог Сада и Врбаса

У склопу изградње брзе пруге Нови Сад – Суботица – државна граница, по завршетку радова на прикључењу контактне мреже, на деоници Нови Сад – Врбас Нова (новоизграђена железничка станица), од данас почиње напонска проба, испитивање изолованости и континуитета струје вуче и укључење напона у постројењима новоуграђених постројења контактне мреже.

По завршетку напонских проба, на брзој прузи Нови Сад – Врбас Нова планирано је тестирање постројења новоизграђене контактне мреже, због чега ће она од понедељка бити под високим напоном.

Подсећамо да кроз контактну мрежу пролази струја високог напона од 25 хиљада волти. Када је контактна мрежа изнад пруге под високим напоном, струјно коло може да буде и по неколико метара од струјних водова. У таквим случајевима није неопходно да се додирну водови, већ је довољно да се само уђе у струјно коло и доживи струјни удар, који се најчешће трагично завршава.

Због тога Инфраструктура железнице Србије још једном упозорава и апелује да се не прилази градилишту брзе пруге и зони контактне мреже, како људски животи не би били угрожени.

Posted in Вести.