Председник Србије Александар Вучић представио план свеобухватног развоја земље „Србија 2027 – скок у будућност“: Реконструкција преко 2.000 км пруга

Модернизација и изградња железничке инфраструктуре представља значајан сегмент четворогодишњег развојног плана Србије. Говорећи о железничкој инфраструктури, председник Вучић је рекао:

– Готово све градимо. Као да градимо све ново. Није важно ово што је било. Било је углавном нула километара све у претходном периоду. Дакле, ми сада градимо и завршавамо 108 километара најмодерније пруге Београд-Суботицa. Ово је важан податак. Планирано је за изградњу и реконструкцију преко 2.000 километара пруга укупно у наредном периоду. Нови Сад – Суботица је 108 км и ми ћемо до краја ове године, људи, веровали ли не, до краја ове године моћи да идемо из центра Београда и центра Новог Сада до центра Суботице за сат и непуних 15 минут, сат и 12-13 минута.


Ниш Димитровград, брзина пруге ће ту бити 120 км. Градимо, завршавамо до Експо, до 2026. Ниш-Брестовац, за оне који не знају, Брестовац је место на путу Ниш – Лесковац, 23 километра од Ниша. То радимо, већ радимо са Европљанима, завршавамо брзо, – рекао је председник Вучић, и наставио:
Радимо пругу Земун, Поље – аеродром Никола Тесла – национални стадион. Дакле, спојићемо центар града пругом са аеродромом Београд, моћи ћете возом за 25 минута да дођете од аеродрома до централне станице Прокоп у Београду.

Дакле, што смо некада сањали, маштали, никада нико није веровао да је могуће, завршићемо све до Експа, до 2026. године, али ћете моћи истовремена доћи и до Националналног стадиона, до Експа, али и до Обреновца. Да видите, само да бринемо управо у складу са првом тачком и о људима који живе не само у центру града.
Ово је веома важан пројекат који радимо са Европском Унијом, 230 километара брза пруга Београд-Ниш. Ускоро креће изградња Сталаћ- Ђунис, има више са тендера који су расписани и креће да се ради, и онда ћемо људи за сат и 45 минута ићи Београд-Ниш. Ми то више колима, каква год кола да имате, колико год да прекорачите брзину, нећете моћи да стигнете, јер је аутопут све пунији аутомобилима, људи имају већи животни стандард, неће моћи, многи људи ће да користе воз и, најбрже превозно средство ће нам бити воз. И верујем да то можемо да урадимо до краја 27. или 28. године, можда и реалније 28. године.
Реконструкције пруге по Војводини. У Војводини нам је све замрло, увек смо мислили да је Војводина најбогатија, у ствари нам је Војводина брже сиромашила него други делови Србије, имала је шта да изгуби, за разлику од многих других, у периоду од 1990. до 2010. године. Дакле, Врбас, Сомбор, Панчево, Суботица, реконструкција пруге и све до Експа, – поручио је председник Србије Александар Вучић говорећи о модернизацији железничке инфраструктуре у наредне четири године, као значајном делу програма “Србија 2027 – Скок у будућност”
Председник Вучић најавио је и да ће Србија у пројекте у различитим областима, који су обухваћени четворогодишњим развојним планом, уложити 17,8 милијарди евра и најавио да ће до 2027. године, поред осталог, бити изграђено и скоро хиљаду километара аутопутева и брзих саобраћајница, нићи ће нове болнице и енергетска постројења, 67 нових школа, 23 обданишта и нове фабрике, а да ће 2027. године просечна плата у Србији бити 1.400 евра.

Posted in Вести.