У  нашој компанији на пракси две апсолвенткиње, од 40 студената са колико је Министарство потписало уговоре

Уговоре са 40 студената који ће кренути на праксу потписали су и директори јавних предузећа из ресора Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан потписао је уговор о пракси са две студенткиње Београдског универзитета.

Тако ће у наредна три месеца на пракси у Инфраструктури железнице Србије бити апсолвенткиње Анђела Младеновић, са Грађевинског факултета и Кристина Глигорић, са Саобраћајног факултета.

Приликом потписивања уговора са студентима, Весић је захвалио ректору Универзитета у Београду Владану Ђокићу што је прихватио иницијативу да се реализује студентска пракса, подсећајући да је током ове године 60 студента имало прилике да прође кроз тај процес.

 “То је пракса коју радимо у сарадњи са Универзитетом у Београду, где ћете ви добити своје менторе. Ми ћемо добити нове људе који ће радити са нама, ви ћете добити праксу коју нисте могли да добијете на факултету. Овде ћете видети како теоријско знање изгледа у пракси. Сигуран сам да ће ова пракса за вас бити веома корисна. Хвала вам што сте изабрали наше Министарство”, поручио је Весић студентима након потписивања уговора у Ректорату.

Министар је истакао да ће Министарство наставити сарадњу са Универзитетом у Београду и следеће године, као и да ће бити потписани слични уговори и са другим универзитетима у Србији.

“Тако видимо везу између науке и Министарства и верујемо да ћемо на тај начин допринети да многи од вас остану у нашим предузећима. Учинићемо све да плате које можете да добијете у нашим предузећима у наредном периоду буду макар једнаке платама које се добијају ван државе, јер су нама неопходни стручни људи јер без стручних људи не можемо да водимо овако велике пројекте”, рекао је Весић.

Ректор Београдског универзитета Владан Ђокић је подсетио да је реч о трећој групи студената која потписује уговоре са Министарством, додајући да је то вишеструко значајан пројекат, нарочито за студенте који ће у предузећима стицати практична знања.

“Професори дају студентима одређена теоретска знања, а студенти када дођу на праксу суочавају се са одређеним изазовима и проблемима. Ово је прилика да током студирања стекну то практично искуство у најзначајнијим нашим фирмама и предузећима. То је немерљив допринос, јер без практичног рада теоријско знање не може да се примени”, рекао је Ђокић.

Анђела Младеновић

-Апсолветкиња сам на Грађевинском факултету, на смеру Геодезија и геоинформатика. Радујем се што ћу похађати стручну праксу у Инфраструктури железнице Србије. На факултету стичемо теоријска знања, али се надам да ћу своја искуства обогатити усвајањем практичних знања. На железници бих желела да остварим нове контакте и искрено се надам да ћу након завршене праксе добити прилику да радим у овој железничкој компанији, – рекла је Анђела Младеновић, која ће у наредна три месеца бити на пракси у Инфраструктури железница Србије, и изразила жељу да следеће године упише и мастер студије.

Кристина Глигорић

Кристина Глигорић, апсолвенткиња на Саобраћајном факултету, на смеру Саобраћајни, друмски и градски транспорт, друга је студенткиња која ће у овој железничкој компанији бити на пракси до 20. фебруара наредне године.

-Радујем се што сам изабрана за учешће у обављању стручне праксе, и то видим као прилику да научим нешто ново, – каже тим поводом Кристина, а на питање да ли у будућности види себе на железници, она одговара:

– Зашто да не!

Поред „Инфраструктуре железнице Србије“, уговор са студентима потписале су и компаније из железничког сектора „Србија Карго“ и „Саобраћајни институт ЦИП“.

Posted in Вести.