Председник Србије Александар Вучић отворио нову железничку станицу Београд Центар у Прокопу

Свечаном отварању присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар финансија Синиша Мали, градоначелник Београда Александар Шапић, генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Небојша Шурлан и генерални директори других компанија железничког сектора, извођачи радова и бројни други гости.

Обилазећи новоотворену зграду, председник Србије подсетио је да је изградња Прокопа започета још средином 70-тих година прошлог века, и да су током 50 година, колико је трајала изградња, бројни проблеми узроковали кашњења и заустављање радова, а како је рекао, потпуно су обустављени 2001. године када је почео тежак период за српску привреду.

„Зашто смо толико чекали Прокоп, обилазницу, модерне аеродроме, школе…? Да ли се у наше радове умешала вила, као она из Андрићевог дела? Успели смо тамо где други нису, јер имамо подршку народа“, поручио је председник Вучић, отварајући објекат у који је уложено 81,2 милиона евра.

„Нема сумње да су сви желели најбоље и зато желим да им се захвалим. Имали смо довољно храбрости да без обзира на повећани јавни дуг у периоду 2014. године узмемо кувајтски кредит и новац уложимо у станицу. То је био озбиљан новац за нас. Поставио сам себи питање зашто смо то успели, а други нису. Не мислим да је постојала огромна разлика у жељи, али могли смо да будемо храбрији јер смо имали подршку народа. Нисмо морали да чекамо процедуре и да се свађамо са осталима. Могли смо да доносимо храбре одлуке, које су Србију вукле напред, – истакао је Вучић-

„Ми смо наставили изградњу са, неки ће рећи, невеликим кувајтским кредитом од 20 милиона евра. Онда још 61,2 милиона евра, кроз различите радове од 2014-2016. године, па од 2016-2022.године, па онда још додатних 15 милиона евра за ову станичну зграду. Имаћемо и шатл воз, који ће повезати главну станицу са метро линијом код београдског сајма. Ова веза ће бити дужине око 900 метара, али желимо да то направимо на најбољи могући начин“, рекао је председник Србије.

Председник државе се захвалио и свим генерацијама из седамдесетих и осамдесетих, посебно деведесетих година:

-Ту су са нама, Милутин Мркоњић нажалост није, али јесу Миломир Минић, Милутин Игњатовић, Зоран Анђелковић…Важно је да подижемо земљу, Прокоп и железничку станицу. Укупно су у Прокоп уложена 81,2 милиона евра. Ја сам уживао у возовима у бившој Југославији. Моја деца једва да знају шта су возови. Надам се да ће их сада заволети као што сам ја. Кренули смо да поново све градимо у новом заносу. Вратили смо возове људима. То нас повезује, повезује градове и села, повезује људе. Требало нам је 12 олимпијских циклуса да отворимо Прокоп. За нас је важно да се понашамо одговорно у будућности, да сањамо снове и препознајемо шта је будућност, – поручио је председник.

Он је направио кратак осврт и на то колико је битно што су сви у Влади Србије радили за исти циљ, да је управо то омогућило да се земља креће напред како би били остварени овакви резултати.

Вучић је истакао да са новом железничком станицом, Београдом на води, свим осталим што је урађено и што ће у међувремену бити урађено, од 2028. године када крене прва линија метроа, Београд ће бити потпуно другачији град,  а Србија другачија земља. Он је, такође, нагласио да ће железнички саобраћај бити изузетно важан сегмент изложбе „Експо 2027“, која ће бити одржана у Београду.

“Оно што је важно за нас је ЕКСПО који долази и то је значајан извор рада. И ово што Ана Брнабић ради око “Био Фор” кампуса. То су ствари које праве разлику између Србије и многих других. Требало је пронаћи људе који ће да сањају и подижу лествицу високо. Мислим да ово јако лепо изгледа, као да смо на неком светском аеродрому, а не на железничкој станици “, казао је Вучић.

Осим тога, он је поменуо и следеће планиране пројекте широм Србије и градове у којима ће они бити реализовани.

“Увек сам сматрао да је важно да развијамо и Врање и Лесковац, и Параћин, Крушевац, Крагујевац, Ваљево, Ужице, Чачак, Пазар, Смедерево, Прибој, од Новог Сада до Зрењанина, Кикинде, Сомбора, Суботице… Желим да нам ово буде подстрек за даљи рад. Радимо 108 километара између Новог Сада и Суботице. Већ до краја 2024. године имаћете пругу до Суботице. Верујем да ће годину дана после тога и наши мађарски пријатељи завршити свој део посла“, истакао је Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је време Александра Вучића, време највећег напретка Србије и да не верује да ће се такво време икада поновити. На церемонији отварања нове зграде железничке станице Београд центар у Прокопу, Додик је рекао да су људи у РС поносни на сваки успех у Србији и да воле да сведоче новом лицу Србије које је обезбедио председник Александар Вучић са својим тимом.

Градоначелник Београда Александар Шапић навео је да су се од када се налази на тој функцији у Београду десила четири можда и најзначајнија инфраструктурна пројекта: започети су радови на београдском метроу, завршена је главна железничка станица у Прокопу, за неких месец и по дана ће бити отворена нова аутобуска станица, а завршена је и обилазница коју смо чекали неколико десетина година, – поручио је градоначелник.

Он је изјавио и да ће Град од следеће године почети изградњу пратећих саобраћајница, којима ће се аутопут повезати са железничком станицом.

„Радиће се две петље, које ће омогућити друмском саобраћају да буде повезан директно са Прокопом. Радимо идејно решење, надам се да ће бити могуће, о повезивању железничке станице пешачком стазом пасарелом преко аутопута, са Клиничким центром, породилиштем и Улицом Кнеза Милоша. – поручио је градоначелник Шапић.

Радови на изградњи нове станичне зграде у Прокопу почели су августа 2022. године и објекат је завршен за нешто мање од петнаест месеци.

Београд и Србија, након скоро пуних пола века, добили су нову, савремену, модерну, лепу и функционалну станичну зграду, у складу са потребама државе, главног града, путника, свих корисника услуга и железничара.

Posted in Вести.