Инфраструктура железнице Србије потписала Споразум о партнерству са Француском агенцијом за развој и Француским националним железницама

Потписивању Споразума о партнерству између српских и француских железница присуствовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и француски министар спољне трговине Оливије Бешта, као и представници Француске пословне делегације МЕДЕФ.
Споразумом који је потписан Француска агенција за развој одобрила је Инфраструктури железнице Србије субвенцију од 500 хиљада евра, са циљем модернизације железничке инфраструктуре у Србији.

Овим споразумом предвиђено је да експерти Француских националних железница, једне од најмодернијих, највећих и најзначајнијих железничких компанија у свету, поделе своја знања и искуства са стручњацима Инфраструктуре железнице Србије, у области одржавања железничке инфраструктуре и унапређења управљања железничким станицама.

Реализација овог споразума одвијаће се у оквиру Пројекта модернизације железничког сектора у Србији, вишегодишњег програма инвестиција и техничке помоћи у вредности од 400 милиона евра, који заједнички подржавају Светска банка и Француска агенција за развој.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да овај споразум представља пример посвећености Србије одрживом и ефикасном саобраћају. „Радујемо се што имамо француску експертизу, као и финансијску подршку на овом путу ка модернизованом и ефикасном систему железнице, који служи потребама наших грађана и компанија“, – истакла је премијерка Брнабић.
Oливије Бешт, француски министар спољне трговине, нагласио је да је „покретањем амбициозног инвестиционог програма за модернизацију железничке инфраструктуре, Србија дала приоритет ефикасном и нискоугљеничном начину транспорта. Избор који је Србија учинила говори о великој експертизи коју Француска има у области саобраћаја.

Генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Небојша Шурлан истакао је да приоритет представља подизање железничке инфраструктуре у Србији до нивоа стандарда Европске Уније, а да се на тај начин истовремено подижу и њена безбедност и ефикасност.

Арно Дофен, директор канцеларије Француске агенције за развоја за Западни Балкан рекао је да је ово потписивање још једна значајна прекретница у мисији ове агенције да подржи Србију и њену Зелену агенду. „Узајамна размена је одличан алат уз који учимо једни од других и унапређујемо наш свакодневни начин рада“, – истакао је Жан-Кристоф Ружа, директор SNCF за Европу и Африку.

Србија и Француска овом приликом потписали су још неколико докумената у области енергетике, инфраструктуре и медицине.

Posted in Вести.