Апел и упозорење грађанима поводом избегнуте трагедије у Карађорђевом парку: Не прелазите колосек на недозвољеним местима и не крећите се по прузи

Према евиденцији „Инфраструктуре железнице Србије“ у протеклих осам година, на српским  пругама просечно годишње погине 19, и буде повређено 9 особа, у ситуацијама када је на њих налетео воз док су прелазили пругу на недозвољеном месту, кретали се ван места предвиђених за прелазак преко пруге, налазили се на колосеку или били непажљиви у близини железничких шина.

Дакле, сваке године на прузи деветнаест особа изгуби живот сопственом кривицом, због своје неодговорности и непажње. Међу њима је било особа које су неопрезно прелазиле пругу и то на недозвољеним местима, или су се у тренутку доласка воза кретале по колосеку и налазиле на њему, што је строго забрањено. Било је и случајева да су настрадале особе лежале на прузи, истрчавале на колосек испред воза, али се и у групи кретале по железничким шинама. Према нашим незваничним информацијама, међу настрадалима је било и случајева самоубистава.

 Сва лица која су погинула на отвореној прузи  у несрећама изазваним железничким возилима у покрету настрадала су због сопствене непажње, неодоговорности и непоштовања прописа. 

У протеклих годину дана чак и на брзој прузи Београд – Нови Сад, где возови саобраћају 200 км/сат  и упркос заштитној огради, било је грађана који су прелазили преко колосека на недозвољеним местима и на непрописан начин.

Инфраструктура железнице Србије зато апелује и упозорава грађане да не прелазе преко колосека на недозвољеним местима и на непрописан начин и да се не крећу по прузи, јер је то опасно по живот, забрањено, а готово по правилу се завршава трагично и неко настрада.

Оваквим својим поступцима грађани директно угрожавају сопствени живот, али и безбедност железничког саобраћаја и путнике у возу.

Никаква журба, никаква неопрезност или неодговорност не могу бити пречи од сопственог живота.

Само уколико грађани воде рачуна о личној безбедности, понашају се савесно и одговорно, поштују прописе и прелазе пругу на местима која су предвиђена за то, можемо заједно сачувати људске животе и безбедност железничког саобраћаја.

И међународна железничка организација „ILCAD – Међународни дан безбедности на путним прелазима“, која већ петнаест година функционише под покровитељством Међународне железничке уније и бави се медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима, препознала је проблем непажње и неодговорности приликом преласка преко пруге на глобалном нивоу.

Тако је мото кампање коју је ILCAD организовао прошле године био „Не ризикуј свој живот! Клони се пруге!“ (“Don’t put your life at risk, stay away from tracks!”), док је акција 2021. године организована под називом „Непажња убија!“ (Distraction kills!).

Организација ILCAD окупља железничке компаније и организације из педесетак држава широм света, а од њеног оснивања у акцијама повећања безбедности на путним прелазима и на отвореној прузи учествовале су најпре до 2016. године „Железнице Србије“, а од свог оснивања 2017. године железничка компанија „Инфраструктура железнице Србије“.

Posted in Вести.