Генерални директори Инфраструктуре железнице Србије и Мађарских железница: Брза пруга Београд – Будимпешта циљ, потреба и интерес двеју земаља, заједничком сарадњом до успешне реализације пројекта

Небојша Шурлан, генерални директор Инфраструктуре железнице Србије упознао је колеге из Мађарских железница са искуствима из периода изградње прве српске брзе пруге Београд – Нови Сад, као и изузетно добрим резултатима у функционисању железничке инфраструктуре на овој деоници након што је она пуштена у саобраћај 19. марта 2022. године. Шурлан је упознао челнике Мађарских железница и са позитивним резултатима који су остварени у саобраћају путничких и теретних возова на брзој прузи Београд – Нови Сад.

-Радови на изградњи брзе пруге Нови Сад – Суботица одвијају се према предвиђеној динамици. Председник Србије Александар Вучић од конзорцијума Кинеских железница, који изводи радове на овој деоници, тражио је да уложе максималне напоре како би брза пруга Нови Сад – Суботица била завршена до краја 2024. године, – упознао је Шурлан челнике Мађарских железница.

На састанку је било речи о технологији извођења радова на брзој прузи на територији српских и мађарских железница, о праћењу и контроли извођења радова, затим о техничким решењима и инфраструктурним могућностима за успостављање саобраћаја возова између Београда и Будимпеште, примени система безбедности и интероперабилности, као и о међународним и националним железничким стандардима и прописима приликом изградње брзе пруге и њеног пуштања у саобраћај.

Две железничке делегације констатовале су да су питања пограничних послова у саобраћају путничких возова, о којима већ разговарају полиције и царине Србије и Мађарске, у надлежности ресорних министарстава и Влада ових држава. Али, да је свакако што краће задржавање путничких возова на границама у обостраном интересу.

С обзиром да ће брза пруга у Србији од Београда до Суботице, односно границе у Келебији бити завршена пре него на мађарској територији, било је речи и о усаглашавању саобраћајних и технолошких питања, у прелазном периоду до завршетка читаве пруге до Будимпеште.

Челници двеју железница разговарали су и о завршетку радова на изградњи и електрификацији пруге између Суботице и Сегедина и будућем успостављању саобраћаја путничких возова, али и о тренутном функционисању теретног железничког саобраћаја између Суботице и Хоргоша. Такође, било је речи о будућем пројекту изградње међународне пруге Суботица – Баја.

Делегације Инфраструктуре железнице Србије и Мађарских државних железница разговарале су и о реализацији заједничких међународних активности у наредном периоду.

Posted in Вести.